• Veteraan Jan Bruning is blij met het gebaar van de Sleepbootdagen.
• Veteraan Jan Bruning is blij met het gebaar van de Sleepbootdagen. (Foto: Bas Koppe )

Speciale vaartocht voor veteranen tijdens Sleepbootdagen

  •   327 keer gelezen

VIANEN • Voor het eerst is er op 1 juni, de zaterdag van de Nationale Sleepbootdagen in Vianen, een speciale vaartocht voor veteranen. Volgens Jan Bruning, die zelf ook heeft gediend, een mooi gebaar. "Ik was blij verrast en vind het een heel leuk idee."

De aanleiding voor de vaartocht is echter wat somber. "Een van de veteranen uit Vianen overleed vorig jaar oktober. En met de andere veteranen uit Vianen, en een aantal van zijn collega's met wie hij in Libanon was, hebben wij de uitvaart begeleid. Onder andere met een erehaag", legt hij uit. "Bij de uitvaart was ook de voorzitter het comité, Anné Middendorp, van de Sleepbootdagen en die vond dat heel mooi. Hij sprak daar iemand aan en vroeg of er onder ons belangstelling was om een vaartocht te maken met een van de slepers. Dat hebben wij gepeild en daar was iedereen wel enthousiast over."

De tocht zal van Vianen naar Meerkerk gaan en weer terug. "Er zijn ook veel andere boten te zien. Dat biedt een mooie afleiding." Maar of de gesprekken heel anders zullen zijn dan tijdens het maandelijkse veteranencafé, durft hij niet te zeggen. "En er wordt waarschijnlijk ook een hapje en een drankje verzorgd door de eigenaar van de boot. Daarover zijn we nog in overleg. En mocht het anders lopen, nemen we dat voor onze rekening. Ik laat me vooral verrassen door wat er staat te gebeuren." Bruning ziet de uitnodiging voor de toch als blijk van waardering. "De voorzitter had het nog nooit meegemaakt. Hoe wij als oud-collega's, militairen en veteranen invulling geven aan zo'n ceremonie. Het zal dus in eerste instantie ook gaan om de mensen die daar aanwezig waren."

Toch zal de boot niet alleen maar vol staan met oude mannen die veel spelden op hun borst hebben. "Dat is toch vaak het beeld dat mensen hebben. Maar sinds een paar jaar is de wet aangepast, waardoor ook mensen die nog in het leger zitten de titel veteraan mogen dragen. Ook binnen het veteranencafé in Vianen is het een mix van oud en jong en mannen en vrouwen."

Vanwege het beperkte aantal mensen dat op de boot kan, is er ook een wachtlijst. "Alle mensen die betrokken zijn bij het veteranen café krijgen een uitnodiging. Daarnaast kunnen ook andere veteranen intekenen", legt Bruning uit. "Het kan voorkomen dat iemand verhinderd is. Dan is er altijd een reservelijst met mensen die ook graag meewillen."

Of een boot met veteranen een vast onderdeel van de Sleepbootdagen wordt, kan Bruning niet zeggen. "Dat is niet aan ons. Daar gaat de organisatie van het evenement over. Wij kunnen ze hooguit achteraf vragen, als het goed bevalt, of het een terugkerend iets kan worden."

Bas Koppe

Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK