'Dit is je kans, een andere komt er niet'

  •   543 keer gelezen

VIANEN • Bram Schoonhoven (CDA) en Klaas de Zwaan (D66) doen een stevige oproep aan kiesgerechtigden in met name Vianen om hun stem uit te brengen over de koopzondag. Hun grootste zorg: de kiesdrempel van 33 procent. "Denk niet: mijn buurman gaat wel stemmen, mijn stem is helemaal niet nodig."

Van een daadwerkelijk stemadvies onthouden beide mannen zich. Hoewel D66-leider Klaas de Zwaan droog opmerkt: "Gezien mijn partij staat het wel zo'n beetje op mijn voorhoofd hoe ik erover denk. Wat ons betreft was die hele enquête niet nodig geweest, maar compromissen horen nu eenmaal bij de politiek." CDA-raadslid Bram Schoonhoven gelooft ondertussen simpelweg dat er een grote meerderheid in Vianen is vóór de koopzondag. Hij bekent het als een "persoonlijke nederlaag" te beschouwen als te weinig Vianezen hun stem uitbrengen. Immers: minimaal 33 procent van de kiesgerechtigden moet meedoen aan de enquête, anders wordt er niets gedaan met de uitslag. "En dan verandert er dus niets, dan blijft de situatie zoals deze is. Die 33 procent, dat is best een flinke kiesdrempel. Mijn enige angst voor Vianen is dat we die kiesdrempel niet halen. Dus denk niet: mijn buurman gaat wel stemmen, mijn stem is niet nodig. En het stemmen is heel makkelijk, het kan online of per post. Dus als je nu vóór bent en je gaat niet stemmen, dan ben je een uilskuiken. Dit is je kans, een andere komt er voorlopig echt niet." Dat onderstreept ook De Zwaan. "Iedereen moet begrijpen wat er op het spel staat. Wij denken dat de enquête heel helder voor iedereen is, het is een mooi middel om mensen een stem te geven."

Overigens: ook Hoef en Hagers moeten vooral gaan stemmen, betogen de mannen. Het dorp krijgt immers op termijn een supermarkt, dus de enquête is daar heel relevant. De Zwaan: "In zekere zin geldt dat voor alle kleine kernen. Er zijn misschien nu geen winkels, maar misschien komen die er op termijn wel degelijk." Schoonhoven stemt in: "Er komt later geen nieuwe enquête voor bijvoorbeeld Hoef en Haag, dan zouden we op een glijdende schaal belanden. Dus ook daar geldt: als mensen willen dat hun toekomstige supermarkt open mag op zondag, moeten ze nú hun stem uitbrengen."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK