• De supermarktondernemers doen een oproep aan Vianezen om hun stem uit te brengen over de koopzondag.
• De supermarktondernemers doen een oproep aan Vianezen om hun stem uit te brengen over de koopzondag. (Foto: nl.123rf.com )

Viaanse supermarkten: 'Kom nú in actie voor de koopzondag'

  •   1189 keer gelezen

VIANEN • Supermarkten Coop, Albert Heijn en Jumbo in Vianen zijn ervan overtuigd dat een meerderheid van de inwoners op zondag boodschappen wil doen. "Maar dan moeten ze wel het enquêteformulier gebruiken."

Van woensdag 20 tot en met dinsdag 26 maart kunnen stemgerechtigden in Vijfheerenlanden aangeven wat ze ervan vinden als de winkels in hun kern elke zondag open mogen. Zo wordt per plaats de toekomst van de zondagopenstelling bepaald. "Er is waarschijnlijk niet in elke kern behoefte aan, maar in Vianen wel", stelt Sander Goossens van de Albert Heijn op de Lijnbaan. "Mensen willen op zondag hun boodschappen kunnen doen en als dat niet hier kan, gaan ze naar Nieuwegein." De enige angst die de supermarktmanagers nog hebben, is dat de opkomst in Vianen niet hoog genoeg wordt. Als in een kern minder dan 33 procent van de kiesgerechtigden de moeite neemt om zijn of haar keuze door te geven, blijft daar het huidige beleid gelden: maximaal twaalf koopzondagen per jaar. Ze hebben daarom een flink charmeoffensief opgetuigd. Ook in de winkels van Albert Heijn, Jumbo en Janssens Gemakswinkel (Cigo) kan digitaal gestemd worden. Mensen moeten dan wel de persoonlijke code meebrengen die ze in een brief van de gemeente hebben gekregen. Per post reageren kan ook.

De supermarktondernemers benadrukken dat ze respect hebben voor ieders keuze. Gerrit van Bruchem van de Jumbo op de Lijnbaan: "De winkels zullen ook nooit tijdens kerkdiensten open gaan. Wij hebben respect voor de diverse geloofsovertuigingen en verplichten niemand om naar de winkel te komen of om te werken op zondag. We hopen dat dat respect wederzijds is."

De ondernemers zijn in elk geval blij dat er binnenkort definitief duidelijkheid komt. Goossens: "Als we permanent open mogen op zondag, kunnen we extra mensen aannemen. Dat is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid." Ook voor het toerisme zou zondagopenstelling goed zijn, vindt centrummanager Hans van Kooten. "Als je hier met je bootje ligt, is het fijn als je op zondag wat inkopen kunt doen."

Verder zijn er via de Instagram-campagne van van de Viaanse ondernemers vragen binnengekomen over de werkwijze van de enquête. Het zijn inwoners buiten de kern Vianen die graag gebruik willen maken van de mogelijkheid om in Vianen boodschappen te doen op zondag. Van Kooten: "De vraag die zij hebben is: welke invloed hebben wij op die openingstijden? Die invloed is er niet, het betreft alleen inwoners van de postcodegebieden 4131, 4132 en 4133 die direct invloed hebben op de uitslag van de enquête in de stad Vianen en dus direct invloed hebben op wel of geen koopzondagen in Vianen."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK