• Kees Vermaat was wel op tijd in Utrecht om bij de presentatie van het manifest te zijn.
• Kees Vermaat was wel op tijd in Utrecht om bij de presentatie van het manifest te zijn. (Foto: aangeleverd)

SGP test openbaar vervoer in de regio: 'Dat moet en kan dus sneller!'

  •   152 keer gelezen

UTRECHT • SGP organiseerde donderdag een grote actie om aandacht te vragen voor de bereikbaarheid in de provincies. SGP-ers uit alle hoeken van het land reisden met het openbaar vervoer naar Utrecht Centraal, daar werd het manifest 'Voor een bereikbare prOVincie' gepresenteerd. Ook Kees Vermaat uit Leerbroek reisde naar Utrecht, hij deed daar uiteindelijk iets meer dan een uur over. Vermaat: "In die tijd had ik met de auto alweer thuis kunnen staan, dat moet en kan dus sneller!" 

Een meevaller had de SGP-er ook, want de rit van Leerbroek naar het knooppunt A27 bij Meerkerk was gratis. Oorzaak: het betaalsysteem rond de bus is (nog) niet geregeld. "Dit is natuurlijk fijn voor de reiziger, maar tegelijk tekenend voor hoe goed QBuzz de zaken op orde heeft", zegt Vermaat.

Een ander voorbeeld hiervan is het onveilige openbaar vervoerknooppunt langs de A27 in Meerkerk, dit overstappunt is nog steeds niet af. Vermaat noemt het noodzakelijk dat er maatregelen worden genomen om het punt veiliger te maken, maar "de definitieve veilige locatie voor dit knooppunt is niet hier, maar op een zekere afstand van de op- en afritten van de snelweg, bijvoorbeeld het gebied achter de McDonalds", vindt hij. Daarom roept hij de omliggende gemeenten en beide provincies op om daar nu al naar te kijken, daarbij rekening houdend met de verbreding van de A27. 

In het algemeen vindt SGP dat de regering wel veel geld uittrekt voor het openbaar vervoer, maar dat het grootste gedeelte hiervan gaat naar de grote steden. "En daar gaat het fout", stelt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. 

In het manifest laat de SGP zien hoe zij het openbaar vervoer wil verbeteren. De partij wil onder meer extra treinen, bussen en stations in de regio. Daarnaast moet er structureel 100 miljoen uitgegeven worden aan betere bereikbaarheid van kleinere steden en dorpen. En de btw op vervoerstickets moet worden afgeschaft. Daarnaast presenteert de partij een aantal concrete wensen per provincie.
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }