Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Met de Viaanse historische vereniging naar Alkmaar

  •   106 keer gelezen

VIANEN • Historische vereniging Het Land van Brederode organiseert zaterdag 13 april een excursie naar Alkmaar. Lange tijd was Alkmaar de belangrijkste stad in Noord-Holland, 50 jaar eerder dan Amsterdam verwierf het stadsrechten (1254).

Alkmaar werd in 1573 door de Spanjaarden belegerd, dit leger had kort daarvoor flink huisgehouden in Haarlem. Alkmaar verdedigde zich echter heldhaftig. Uiteindelijk blazen de Spanjaarden de aftocht en is Alkmaar de eerste stad in de Nederlanden die tijdens de Tachtigjarige Oorlog een Spaanse belegering doorstond.

Alkmaar kende in de zestiende en zeventiende eeuw een grote bloeiperiode en dat is tegenwoordig nog steeds goed te zien. Deelnemers aan de excursie bezoeken sowieso de Grote of Sint-Laurenskerk. Tijdens de stadswandeling zullen daarnaast de belangrijkste monumenten, hofjes en steegjes worden bekeken. Alkmaar telt bijna vierhonderd monumenten. Na de lunch gaan de deelnemers met een rondvaartboot Alkmaar vanaf het water ontdekken.

Vanaf 15:00 uur is het programma vrij: de deelnemers kunnen dan gaan winkelen (Alkmaar is een van de mooiste winkelsteden van Nederland), terrasje pakken of een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum, dat indrukwekkende collecties schilderkunst uit de zeventiende eeuw tentoonstelt, maar bijvoorbeeld ook een uitgebreide collectie Bergense School bezit.

Aanmelden voor deze excursie kan tussen maandag 18 en woensdag 27 maart via secretariaat@landvanbrederode.nl en door middel van het overmaken van 50 euro op bankrekeningnummer: NL05 RABO 0103182454 (eigen naam vermelden). Ook niet-leden zijn welkom. Deelnemers verzamelen zich op zaterdag 13 april om 08:30 uur op het evenemententerrein in Vianen. De bus vertrekt om 08:45 uur.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK