Afbeelding
INGEZONDEN MEDEDELING

Duurzaam leven in Vianen: wat zijn de opties?

Algemeen 610 keer gelezen

Inwoners van Vianen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit komt goed tot uiting in verschillende initiatieven van buurtbewoners. Van zonnepanelen tot het scheiden van afval: bewoners kunnen op verschillende manieren hun steentje bijdragen aan een beter klimaat. 

Lokaal initiatief voor zonnepanelen 
Zonnepanelen zijn een duurzame en slimme investering. De terugverdientijd ligt anno 2019 op ongeveer 7 jaar. Daarna kan men nog vele jaren genieten van gratis stroom. Huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, kunnen een beroep doen op Groen Zonnig Vianen. Dit is een lokaal initiatief voor huiseigenaren, huurders en bedrijven. In 2011 is een gelijknamig burgerinitiatief in Houten ontstaan. Inmiddels zijn daar al ruim 650 woningen voorzien van zonnepanelen. Er wordt samengewerkt met leverancier New Solar Energy Solutions. Particulieren hebben de mogelijkheid om de btw op de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug te vragen. Zo wordt het nog aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen.

Plastic scheiden 
Het is ontzettend belangrijk dat plastic gescheiden wordt ingeleverd. Hoe meer plastic verpakkingsafval er gescheiden wordt ingeleverd, hoe meer nieuwe producten en verpakkingen er gemaakt kunnen worden. Zo hoeft er minder aardolie gebruikt te worden, wat weer goed is voor het klimaat. Op deze manier wordt er minder CO2 uitgestoten. Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) kunnen verzameld worden in de speciale lichtgele plastic zakken. Deze zijn in Vianen verkrijgbaar bij de Jumbo, Albert Heijn, Supermarkt COOP, het Stadhuis en de Stadswerf/milieustraat. PMD wordt huis aan huis ingezameld. Zet de PMD-zak op dezelfde plek buiten als de afvalcontainer. Bij de winkels in Vianen staan ook bovengrondse PMD-containers. Hier kan de plastic zak ook in gedeponeerd worden. 

Energiebesparende maatregelen 
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Energie besparen begint bij een goede isolatie. Als de woning goed geïsoleerd is, hoeft er ook minder gestookt te worden. Meestal kan de isolatie in een huis makkelijk verbeterd worden. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn: dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en het aanbrengen van HR++-glas. Als de woning goed geïsoleerd is, kan er ook nagedacht worden over een duurzame manier om de woning te verwarmen. Dat kan door middel van een pelletkachel of een warmtepomp.

Financieringsmogelijkheden en subsidies 
Vaak vraagt het aanbrengen van energiebesparende maatregelen om een flinke investering. Niet iedereen heeft de beschikking over voldoende spaargeld. De gemeente Vijfheerenlanden wil huiseigenaren toch stimuleren om te kiezen voor energiebesparende maatregelen. Dit doen zij door een Duurzaamheidslening aan te bieden. Hiermee kunnen zij tegen aantrekkelijke voorwaarden energiebesparende maatregelen financieren. Inwoners van de gemeenten Vianen en Zederik kunnen een lening aanvragen van € 2.500,- tot € 10.000,-. Daarnaast is het mogelijk om tot 2021 subsidie te krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp of pelletkachel. 

Groene energie afnemen 
Inwoners van Vianen zijn pas echt duurzaam bezig als ze ook kiezen voor een duurzame, groene energieleverancier. Dat kan zonne-energie zijn van eigen geplaatste zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook windenergie of aardwarmte. Er zijn diverse energieleveranciers die groene stroom leveren. Via een energievergelijker kan de bewoner zien welke groene energieleverancier het beste bij zijn of haar wensen past.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden