Afbeelding
INGEZONDEN MEDEDELING

Personeelstekort remt verdere groei in de horeca

Algemeen 231 keer gelezen

Het personeelstekort in de horeca is al jaren een groot probleem. Ondernemers hebben moeite met het vinden en vasthouden van gekwalificeerd personeel. Een probleem dat volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steeds groter wordt. In 2025 zijn 100.000 medewerkers extra nodig ten opzichte van dit jaar. De verwachting voor dit jaar is dat het oplopende personeelstekort een rem op de groei gaat zetten. 

Deuren sluiten
De pijn van het personeelstekort is in de horeca goed zichtbaar: sommige restaurants zijn genoodzaakt de deuren te sluiten. Ook kiezen steeds meer ondernemers er voor om een extra dag te sluiten vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt. 'De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in', zegt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN AMRO. De groei in de branche is één van de redenen voor de personeelstekorten. Een andere reden is dat ondernemers moeite hebben met het binden van personeel. Volgens gastvrijheidsexpert Wouter Verkerk concentreren bedrijven zich vooral op het binnenkrijgen van horeca medewerkers, maar vergeten de belangrijke periode die daarop volgt. De arbeidstijden, werkomstandigheden en groeiperspectieven zijn net zo belangrijk. 

Oplossing blijft uit 
Een eenduidige oplossing voor het personeelstekort is er nog niet. Wel adviseren diverse instellingen om extra te investeren in opleidingen, het bieden van flexibele werktijden en een duidelijke carrièreperspectief. Ook is het van belang dat bedrijven inzetten op automatisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden. Slimme apparatuur in de keuken kan veel werk uit handen nemen. Zo zijn er automatische friteuses die zelf de mandjes uit het vet tillen, combisteamers met voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma's, koffiemachines die zichzelf reinigen en drankenkasten die zelf de voorraad bijhouden. Toch zal er zelfs in de slimme keuken personeel nodig zijn om bij te sturen en smakelijke presentaties op het bord te toveren. 

Bron: http://gastrodeals.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden