Midas Dekkers opent expositie 'Miauw', Katten in de kunst
Midas Dekkers opent expositie 'Miauw', Katten in de kunst (Foto: Nico van Ganzewinkel)
fotoreportage

Midas Dekkers opent kattententoonstelling in Stedelijk Museum Vianen

  •   620 keer gelezen

VIANEN • In Stedelijk Museum Vianen heeft bioloog én groot kattenliefhebber Midas Dekkers zaterdag de tentoonstelling 'MIAUW! Katten in de kunst' geopend. 

Centraal in de tentoonstelling staan de werken van Henriette Ronner-Knip. Deze negentiende-eeuwse Nederlandse kunstschilder maakte faam met het portretteren van katten. Haar werken worden tot op de dag van vandaag verzameld en bewonderd door grote groepen liefhebbers.

Vrouwelijke broodschilder 
Ronner-Knip werd geboren in een kunstenaarsfamilie in Amsterdam en leerde met haar broer het vak van haar vader toen zij slechts 5 jaar oud was. Op haar elfde kreeg zij een eigen schildersezel, penselen en verf. Omdat haar vader blind was geworden, moesten Henriette en haar broer voorzien in een inkomen voor het gezin.

Toen zij in 1850 haar man Feico Ronner trouwde, bleef zij de kost verdienen. Zij was een zogenoemde broodschilder. Als vrouw was dat in die tijd zeer ongewoon. 

Uit heel Nederland
Stedelijk Museum Vianen stelt tientallen van Ronner-Knips meest populaire kattenschilderijen ten toon. De schilderijen komen van musea uit het hele land, waaronder het Rijksmuseum, het Dordrechts Museum en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Maar ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden, de Collectie Six en verschillende kunsthandels waren bereid hun katten uit te lenen ten behoeve van deze bijzondere tentoonstelling.

De tentoonstelling is tot en met zondag 12 mei 2019 te bezoeken tijdens openingstijden van het Stedelijk Museum Vianen. 

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK