• Enkele actievoerders van Hogeheerenlanden tijdens het border verwisselen in de Nieuwjaarsnacht.
• Enkele actievoerders van Hogeheerenlanden tijdens het border verwisselen in de Nieuwjaarsnacht. Foto: Website Hogeheerenlanden

Hogeheerenlanden start petitie tegen Utrecht en overheersing Vianen

Algemeen 993 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De actiegroep Hogeheerenlanden, die tijdens nieuwjaarsnacht een ludieke actie hield door plaatsnaamborden in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te vervangen, is een online petitie gestart.

Die petitie is gericht tegen de overgang van Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht en de overheersing van Vianen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Vier van de zes wethouders in het nieuwe gemeentebestuur zijn afkomstig uit Vianen.

Breed gedragen
"We merken dat ons stil protest veel teweeg heeft gebracht en breed gedragen wordt", aldus de initiatiefnemers van Hogeheerenlanden. In Zederik en Leerdam verwisselden ze de pas neergezette borden van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden in borden met 'Zuid-Holland en Hogeheerenlanden' erop.

Vanwege de steunbetuigingen voor deze ludieke actie zijn ze een petitie gestart om daarmee een signaal af te geven richting het nieuwe gemeentebestuur. De actievoerder zien met lede ogen aan dat de historische en politieke binding met de Alblasserwaard bestuurlijk is weggevallen. Zij vinden dat dit een bedreiging vormt voor sociale cohesie en maatschappelijk ontwikkeling en het behoud van het unieke karakter van de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

Niet betrokken voelen
De actievoerders zijn van mening dat veel inwoners zich niet betrokken voelen bij de besluitvorming omtrent de overgang naar de provincie Utrecht. Dit besluit wordt door ondertekenaars ervaren als arrogantie van de macht van een overheid die niet goed in contact staat met haar inwoners. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders is ondervertegenwoordigd vanuit de oorspronkelijke gemeenten Leerdam en Zederik. Dat geeft een gevoel van niet vertegenwoordigd te worden op bestuurlijk niveau.

Focus op Vianen
"De huidige bestuurlijke constellatie kent een te sterke focus op de stad Vianen. Bewoners vanuit de oude gemeenten Zederik en Leerdam vrezen dat zij binnen de nieuw gevormde gemeente een ondergeschikte rol krijgen toebedeeld en bedrijfseconomisch op achterstand worden gezet", aldus de initiatiefnemers van Hogeheerenlanden.

De actievoerders pleiten voor het vormen van een regionaal samenwerkingsverband waarin de belangen van alle kernen zonder politieke sturing, worden gediend. Die belangen kunnen voor de verschillende kernen wisselend zijn.

Een regionaal overleg van belanghebbenden (vertegenwoordigers van de dorpskernen, sociale en maatschappelijke instanties en corporaties, gemeenten, provincies, waterschap, Rijkswaterstaat) zou betrokken moeten worden bij besluitvorming over onderwerpen die de regio aangaan.

De petitie is inmiddels 48 keer ondertekend (vrijdag 4 januari 11.00 uur) op www.petities.nl

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden