• De stemmen op twee Leerdamse stembureaus worden herteld.
• De stemmen op twee Leerdamse stembureaus worden herteld. (Foto: nl123rf.com)

Hertelling op twee Leerdamse stembureaus

  •   212 keer gelezen

LEERDAM • De stemmen op twee Leerdamse stembureaus worden herteld. Het gaat om de stembureaus Stadskantoor en Huis ter Leede. Het betreft een hertelling van de voorkeurstemmen van de kandidaten binnen de VVD en VHL Lokaal. De hertelling heeft geen gevolgen voor de zetelverdeling tussen de fracties.

Na het bekend worden van de uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden trokken enkele kandidaten aan de bel. "In twee gevallen bestaat er een concreet vermoeden dat er sprake is van onjuistheden", legde burgemeester Tjerk Bruinsma donderdagavond uit.

Spijtig
Kandidaten hadden op zichzelf gestemd of wisten dat familie of bekenden op hen hadden gestemd, één of meer stemmers hadden zelfs een foto van hun stembiljet gemaakt. "Als een kandidaat dan op zo'n stembureau op nul stemmen uitkomt, is er vrijwel zeker iets misgegaan. Bij twijfel is het verstandiger om tot hertelling over te gaan. Zeer spijtig dat ons dit overkomt", aldus Bruinsma.

De betrokken kandidaten trokken pas aan de bel toen het proces verbaal rond de verkiezingsuitslag al getekend was, zodat hertelling de enige optie is om eventuele fouten te herstellen. Vandaar ook dat Bruinsma het ministerie adviseert om in de toekomst met het vaststellen van het proces verbaal te wachten tot bijvoorbeeld maandag na de verkiezingen, zodat kandidaten meer tijd krijgen mogelijke missers door te geven.

Zekerheid
Alle Leerdamse fracties gingen donderdagavond tijdens de raadsvergadering voor 'zekerheid' en adviseerden om tot een hertelling over te gaan.

Sommige fracties opperden nog de mogelijkheid om op alle stembureaus de voorkeurstemmen te hertellen – want waarom zouden op andere bureaus niet soortgelijke missers zijn gemaakt – maar de meerderheid koos voor een hertelling op de twee genoemde stembureaus.

Belangenverstrengeling
Hans van den Berg (VHL Lokaal) en André van der Leest (VVD)  deden niet mee aan het debatje om belangenverstrengeling te voorkomen: bij een hertelling komt hun raadszetel mogelijk in het geding. Met name bij VHL Lokaal speelt dat een rol, omdat Ali Keskin maar een paar stemmen nodig heeft om over Van den Berg 'heen te wippen'.     

De hertelling vindt plaats op woensdag 12 december om 9:00 uur in Het Dak.  

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK