• V.l.n.r. Tineke de Wilde, Petra van der Brugge, Maaike Goes, Irene van Veen en Geertje Dantuma.
• V.l.n.r. Tineke de Wilde, Petra van der Brugge, Maaike Goes, Irene van Veen en Geertje Dantuma. (Foto: Janneke Boogaard)

Professionals in Vianen delen kennis over echtscheidingen

  •   584 keer gelezen

VIANEN • Bij een echtscheiding moet er veel geregeld worden. Om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben vijf specialisten in Vianen de koppen bij elkaar gestoken.

Notaris Geertje Dantuma, mediator Petra van der Brugge, Irene van Veen en Tineke de Wilde van de Rabobank en advocaat en mediator Maaike Goes vormen het echtscheidingsplatform. Ze ontmoeten elkaar om de paar maanden om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Kastje naar muur
"Soms worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd", merkte Geertje Dantuma. "Als mensen mij bellen dat ze het huis op één naam willen laten schrijven, geef ik aan dat eerst de bank fiat moet geven. Tegelijk vraagt de bank dan soms al om een ontwerpakte van mij als notaris. Door korte lijnen te hanteren en dezelfde informatie te verstrekken aan mensen, kunnen we dit tot een minimum beperken."

Omgangsregeling
Irene van Veen: "Als financieel specialisten bemoeien wij ons niet met zoiets als de omgangsregeling." Petra van der Brugge: "Maar tegelijkertijd kan ik niet altijd de consequenties overzien van zo'n regeling. Het is goed als de bank meekijkt, want je wilt later niet met een convenant zitten dat niet uitvoerbaar blijkt."

Pijnpunten
Over het algemeen zitten de mediator en advocaat het meest 'vooraan' in het traject. "Het is belangrijk erachter te komen wat de pijnpunten tussen mensen zijn, zodat dat niet later in het traject tot een uitbarsting komt", weet Maaike Goes.

Zakelijk
Een tip die de specialisten iedereen willen meegeven, is: vergeet nooit dat een liefdesrelatie ook zakelijke kanten heeft. Tineke de Wilde: "De kans op een echtscheiding is nu eenmaal best groot. Het is belangrijk om het erover te hebben in adviesgesprekken, net zoals over het risico dat iemand overlijdt."

Beginnende relatie
Haar collega Irene wijst op het gemak waarmee stellen momenteel een huis kopen omdat dat aantrekkelijker is dan huren. "Het is de vraag of dat altijd verstandig is in een beginnende relatie."

Nieuwe wet
Geertje Dantuma verwacht dat het nieuwe huwelijksvermogensrecht het er niet bepaald overzichtelijker op maakt als mensen uit elkaar gaan. Bezittingen en schulden van de echtgenoten vóór hun huwelijk, maar ook erfenissen en schenkingen tijdens het huwelijk, tellen niet mee in de gemeenschap van goederen. Haar tip: "Houd je administratie goed bij, zeker bij belangrijke zaken zoals het aflossen op een hypotheek of waaraan je een schenking besteedt, zodat je later kunt aantonen wat van wie is."

Professionals uit andere disciplines die te maken hebben met echtscheidingen kunnen aanhaken bij het platform.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK