Nieuw in Vianen: Breincafé Camino voor mensen met geheugenklachten

  •   229 keer gelezen

VIANEN • Welzijn Vianen start met hulp van gemeente Vianen met Breincafé Camino, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met geheugenklachten. De eerste bijeenkomst is maandag 7 januari in De Prenter.

Petra de Vries is als coördinator betrokken bij de start van het gloednieuwe Breincafé Camino in Vianen. Een initiatief van Welzijn Vianen, gesteund en gefinancierd door gemeente Vianen. Breincafé Camino is bedoeld voor mensen met (beginnende) geheugenklachten en/of dementie. Er zijn elke week twee inloopmomenten: op maandag van 10:00 tot 12:00 uur en op woensdagmiddagen van 13:30 tot 16:30 uur. De Vries licht toe: "Eigenlijk is het gewoon een fijne ontmoetingsplek. We werken zonder indicatie om het laagdrempelig te houden." Doel is mensen de kans te geven om gelijkgestemden te ontmoeten. Dat ze ervaringen kunnen uitwisselen, informatie kunnen inwinnen. Maar ook: er gewoon even uit zijn. De maandagen zijn vooral gericht op ontmoeting, daarnaast is het de bedoeling om op woensdagmiddagen vooral activiteiten te organiseren. De Vries denkt aan workshops, maar ook uitstapjes. "Bij mij staat bewegen altijd hoog in het vaandel. Maar het ligt ook aan de doelgroep zelf, wat zij willen."

Breincafé Camino is toch wat anders dan het Alzheimer Café, benadrukt De Vries. "Het Alzheimer Café is natuurlijk sowieso maar één keer in de maand. Bovendien zijn die bijeenkomsten veel informatiever van aard. Die zijn gericht op mensen met dementie, maar ook vooral op mantelzorgers en professionals." Breincafé Camino is laagdrempeliger en informeler qua karakter. En: vooral bestemd voor de mensen met beginnende geheugenklachten. "Overigens zijn partners natuurlijk wel gewoon welkom om een kop koffie te drinken. Om de mantelzorger te ontlasten kan hij of zij, de partner ook een ochtend brengen en hierna iets voor zichzelf gaan doen."

Volgens de cijfers zijn er ruim driehonderd mensen met dementie in Vianen. "Maar dat zijn alleen de mensen die een diagnose hebben. Er zijn er natuurlijk nog heel veel die dat niet hebben." De Vries weet: iedereen met geheugenklachten gaat hier anders mee om. "Ik was laatst bij een bijeenkomst in IJsselstein, waar twee 'ervaringsdeskundigen' aan het woord kwamen. De één, een vrouw, vertelde aanvankelijk dat ze eigenlijk nergens last van heeft. Ja, ze vergat weleens wat. Maar ja, dat heeft iedereen weleens. Er was een familielid bij die haar erop wees dat ze toch wel heel vaak iets vergat de laatste tijd. Daar was dus sprake van ontkenning. Een ander, een man, was er heel eerlijk in. Ja, hij was vergeetachtig. Maar, hij kon zich nog wel redden." Dat is iets waar De Vries ook graag op hamert: het leven stopt niet met dementie. "Natuurlijk, je wordt niet meer beter. Maar je leven houdt niet op. Je kunt nog heel veel. En je moet vooral doorgaan met de dingen die je deed voordat de klachten begonnen." Maar ook: "Je omgeving op de hoogte stellen, je familie, je buren. Dan kunnen zij je helpen, dan weten ze ook waarom je soms anders reageert dan ze hadden verwacht."

De eerste bijeenkomst van Breincafé Camino is maandag 7 januari van 10:00 tot 12:00 uur. Welzijn Vianen zoekt nog vrijwilligers voor de bijeenkomsten. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Petra de Vries via p.devries@welzijnvianen.nl.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK