• Wil Ammerlaan overhandigt de enveloppe met handtekeningen aan wethouder Frank Meurs.
• Wil Ammerlaan overhandigt de enveloppe met handtekeningen aan wethouder Frank Meurs. (Foto: Dick Aanen)

Bewoners Bestevaer en wethouder ruziën over twee bomen

  •   700 keer gelezen

VIANEN • Wil Ammerlaan overhandigde woensdagmiddag namens zes families van het Viaanse appartementengebouw Bestevaer in totaal 281 handtekeningen aan wethouder Frank Meurs. De bewoners willen met de handtekeningenactie duidelijk maken dat ze geen bomen terug willen voor hun woonkamerraam. 

De steunbetuigingen kwamen van bewoners uit de zijstraten van de Leyenborch: de Gildenborch, de Rijsenborch en de Merenborch.

Platanen
Twee jaar geleden werden twee platanen aan de Leyenborch verwijderd. De bomen stonden voor de ramen van de zes appartementen aan de zuidgevel van de Bestevaer. De gemeente wilde twee andere bomen terug. De bewoners vreesden echter dat de voorgestelde bomen, die meer dan 14 meter hoog worden en meer dan vier meter breed, op termijn dezelfde problemen gaan veroorzaken. Namelijk het beperken van daglicht in hun kamer. 

Compromis
Tijdens een eerder gesprek in november 2017 kwamen de bewoners en de wethouder tot een compromis: in plaats van twee bomen zouden struiken worden teruggeplaatst. De bewoners boden aan om deze voor eigen rekening aan te schaffen.

Volgens de bewoners kwam de wethouder zijn afspraken niet na. In januari 2018 meldde hij in een brief dat er toch bomen zouden komen. De bewoners voelden zich bedrogen en dienden een klacht in. Ook namen ze een advocaat in de arm.

De zaak loopt inmiddels behoorlijk hoog op. De bewoners beweren dat Meurs in een recent krantenbericht leugens heeft verspreid. "Het ontbreekt in deze kwestie niet alleen aan redelijkheid en billijkheid, maar ook aan enkele morele principes, als betrouwbaarheid, oprechtheid en eerlijkheid."

Reactie wethouder
Wethouder Frank Meurs zegt in een reactie dat hij wel degelijk rekening probeert te houden met de wensen van de bewoners. "Daar hebben we uitgebreid over gesproken. Daarom kiezen we hier bij de vervanging ook voor bomen die veel smaller blijven. Maar een prachtige laan met bomen wordt natuurlijk nooit een straat met struiken."

Volgens Meurs kwamen de bewoners ook met klachten over het onderhoud van de laan. "Dat staat natuurlijk los van de vervanging van enkele bomen. Maar ik heb toegezegd nog dit jaar een onderhoudsinspectie uit te laten voeren en eventueel achterstallig onderhoud daarna weg te werken."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK