Foto: Krom, Jelmer

Waterberging in Lexmond om extreme hoosbuien op te vangen

  •   276 keer gelezen

LEXMOND • In Lexmond komt een waterberging van 0,6 hectare achter de brandweerkazerne aan de Driemolensweg.

Meer ruimte om extreme hoosbuien op te vangen en tegelijk de natuur vooruit helpen. Dat is de insteek van Waterschap Rivierenland en de gemeente Vijfheerenlanden in Lexmond. Binnenkort start de aanleg van een waterberging van 0,6 hectare achter de brandweerkazerne aan de Driemolensweg.

Met het project dienen gemeente en waterschap verschillende doelen, samen dragen zij de kosten. Het gebied in de polder Nes grenst aan de bebouwde kom van Lexmond. Een weiland wordt plas, sloten en duikers worden ruimer.

Robuuster
'Met de waterberging is de waterhuishouding robuuster; dat helpt om overlast te beperken bij hoosbuien en om water langer vast te houden bij droogte', stellen de twee partijen in een persbericht.

Knotwilgen
Tegelijk komen er natuurvriendelijke oevers. 'Dit betekent een impuls voor de natte natuur: vogels, waterplanten, vissen en reptielen krijgen de ruimte. Knotwilgen en vrij uitzicht blijven behouden.'

Voor het beheer worden bij de brandweer een onderhoudspad en boothelling aangelegd. Bij de uitvoering van werkzaamheden wordt de uitruk van de brandweer niet gehinderd. 'Ook in Ameide wordt gezocht naar eenzelfde oplossing.'

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK