Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Buurtzorg Vianen is op zoek naar verpleegkundigen

Algemeen 1.031 keer gelezen

VIANEN • Buurtzorg zit te springen om extra personeel. Het team van wijkverpleegkundigen gaat daarom op woensdag 21 november speeddaten.

De nood is hoog volgens wijkverpleegkundigen Annemiek van Nesselrooij en Ans van Leeuwen. "We komen op het ogenblik echt mensen tekort. Als we vier geschikte kandidaten vinden, dan kunnen ze echt gelijk aan de slag."

Het tekort aan verpleegkundigen is een landelijk probleem. Er komt in deze kabinetsperiode structureel 2 miljard extra beschikbaar voor handen aan het bed. "Maar met geld is het probleem niet opgelost", zegt Annemiek. Het grootste probleem is dat er de afgelopen jaren te weinig verpleegkundigen zijn opgeleid. "Enkele (hbo-)opleidingen hanteerden tot een aantal jaren geleden een numerus fixus. Daar plukken we nu de wrange vruchten van."

Gelukkig is de situatie in de laatste jaren iets verbeterd. Veel jongeren kiezen voor de verpleging. Annemiek: "Maar om die jonge mensen op te leiden moeten er ook voldoende docenten, klaslokalen en stageplekken beschikbaar zijn. Dat is nog niet het geval. Al kiezen veel jongeren voor de verpleging, helaas nog te weinig voor de wijkverpleging." Annemiek en Ans hopen vooral (oud)-verpleegkundigen of (oud)-ziekenverzorgenden te interesseren voor een baan in de wijkverpleging. "Het voordeel is dat deze mensen gelijk ingezet kunnen worden en dat we niet nog een paar jaar hoeven te wachten op de uitstroom vanuit de opleidingen."

Wijkverpleging kan in beeld komen als iemand is ontslagen uit het ziekenhuis. Maar ook de huisarts, het Sociaal Team of de patiënt zelf kunnen zorg aanvragen. Wijkverpleging wordt bekostigd uit de basisverzekering.

"Wijkverpleegkundige is een prachtig beroep", zegt Annemiek. "Vroeger deed een wijkverpleegkundige bij een patiënt datgene wat gevraagd werd. Tegenwoordig zijn we weer meer op preventie gericht. Vroeger was het 'zorgen voor', tegenwoordig is het 'zorgen dat'." Ans van Leeuwen: "We proberen zelfredzaamheid en geloof in eigen kunnen bij patiënten te stimuleren. Wij willen onszelf overbodig maken waar mogelijk. We willen niet de eigenaar van het probleem worden. Het betekent dat in het begin juist extra tijd moet worden geïnvesteerd. En dat we ook veel meer de mantelzorgers en de omgeving erbij betrekken." Ideaal is als uiteindelijk veel mensen rondom de patiënt meedoen, waardoor hij of zij weer onafhankelijk van de professionele zorg kan functioneren. "Dat maakt weer tijd vrij voor nieuwe zorgvragen."

Tijdens de speeddate kunnen belangstellenden van alles en nog wat vragen over het mooie vak. De speeddate vindt plaats op woensdag 21 november, tussen 13:00 en 16:00 uur. Buurtzorg is gevestigd in het pand Achterstraat 20 in Vianen. Voor meer informatie email: vianen@buurtzorgnederland.com of bel 06-20577604.

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden