• Zo bepaalt de molen straks het stadsbeeld van Vianen.
• Zo bepaalt de molen straks het stadsbeeld van Vianen. Foto: Aangeleverd

Toch subsidie voor stichting Herbouw Wipkorenmolen

Algemeen 491 keer gelezen

VIANEN • De Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen krijgt waarschijnlijk alsnog een subsidie van bijna 150.000 euro. Een eerder verzoek werd deze zomer afgewezen vanwege onzekerheid over de financiële haalbaarheid van het plan. 

Er bestaan al jaren plannen voor de herbouw van de molen uit 1691. Kosten: ongeveer 1,2 miljoen euro. Ondanks het sympathieke doel om de wipkorenmolen te herbouwen en de grote betrokkenheid van enkele bestuursleden was de gemeente van mening dat de stichting te weinig vooruitgang boekte bij het binnenhalen van sponsorgelden. Een toetsing door een accountant eerder dit jaar liet zien dat de financiële dekking te beperkt was, aangezien de meeste sponsoring uit materiaal en/of arbeidsuren bestaat. 

Veranderd
Maar inmiddels is wel het één en ander veranderd. De stichting heeft inmiddels 70% van de kosten gedekt. Het perceel bouwgrond is in bezit van de stichting en er zijn inmiddels ook veel materialen aanwezig te kunnen starten met de bouw. De stichting Bouwloods gaat met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de molen bouwen. Beheerfonds Vaartse Rijn heeft 100.000 euro toegezegd voor de begeleiding van dit leerwerktraject. Met het beschikbaar stellen van de gemeentesubsidie kan de bouw ook daadwerkelijk van start gaan. 

Subsidiebedrag
Het subsidiebedrag zal in drie delen worden uitgekeerd. Bij de laatste overboeking wordt wel een bedrag van 4945 euro afgetrokken voor de toetsingskosten van de accountant. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk een leertraject van de grond komt en dat de stichting regelmatig overlegt met de wethouder. 

De gemeente onderkent wel dat het project langer duurt dan gemiddeld. "Het vasthouden van de inzet van vrijwilligers over een langere periode en een leerwerk traject met relatief lage activiteit vormen daarvoor een risico voor een succesvolle afronding van dit project."

Het voorstel wordt dinsdag 23 oktober besproken in de gemeenteraad van Vianen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 10 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 13 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden