Tientallen Viaanse huurwoningen gaan van energielabel E naar A

  •   427 keer gelezen

VIANEN • Bouwbedrijf Van Dillen pakt in opdracht van LEKSTEDEwonen 69 huurwoningen aan om hun energielabel flink op te vijzelen. Bijvoorbeeld: van label E naar label A.

Dit betekent een grondige verbouwing van deze woningen, de werkzaamheden worden ook nog eens in bewoonde staat uitgevoerd. Het ontwerp maakt dat de jaren '50 woningen van een gemiddeld label E naar een label A worden gebracht. Dit bewerkstelligt Van Dillen door spouw-, vloer- en dakisolatie aan te brengen, evenals HR++ beglazing in nieuwe kozijnen. Ook pakt het bouwbedrijf de lateien in met isolatiemateriaal om de invloed van deze koudebruggen te reduceren.

Om de energetische prestatie zo hoog mogelijk te houden worden cv-ketels vervangen, wordt mechanische ventilatie aangebracht en isoleert Van Dillen het dak aan de buitenzijde, om de overlast voor de bewoners te beperken. Door het aanzetten van de dakoverstekken en de dakgoot, herstelwerkzaamheden aan de gevels en de balkons moeten de woningen ook nog eens "een krachtiger uitstraling" krijgen.

Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van wissel- en logeerwoningen. Hiervoor vindt veelvuldig overleg plaats in het projectteam van Van Dillen en LEKSTEDEwonen. Overigens worden de werkzaamheden uitgevoerd zonder nadien aanpassen van de huurprijs door LEKSTEDEwonen, zo benadrukt de woningcorporatie. Enkel indien een bewoner kiest voor extra individuele verbeteringen wordt de huurprijs aangepast.

Bij één type woning gaan Van Dillen en LEKSTEDEwonen nog een stapje verder. Deze woningen worden geheel ingepakt met een geïsoleerde gevelschil, oftewel een op maat ontworpen jas. De woningen krijgen een comfortabel en gezond binnenklimaat. Daarnaast worden deze woningen vergroot met zogenaamde badkapellen: badkamers die zich deels in de woning bevinden en deels aan de buitenkant van de woning hangen. Hierdoor worden de badkamers circa 2,5 m² groter.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK