• Arend van den Berg met z'n twee Friezen in actie tijdens het ringsteken.
• Arend van den Berg met z'n twee Friezen in actie tijdens het ringsteken. Foto: Aangeleverd

Arend van den Berg kijkt nu al uit naar de Viaanse Paardenmarkt

Algemeen 930 keer gelezen

VIANEN • Arend van den Berg (36) is kind aan huis op de Viaanse Paardenmarkt. Al meer dan twintig jaar doet hij mee aan de keuring.

Hij kreeg de liefde voor de Paardenmarkt met de paplepel ingegoten. "Ik weet niet beter. Mijn ouders deden mee met ringrijden en lieten hun paarden keuren. Ze gingen ook naar Ameide en wonnen daar regelmatig prijzen. Ze werden daar vier of vijf keer kampioen. Zo is het ontstaan. Toen mijn vader overleed, heb ik het van hem overgenomen. Ik doe nu al zo'n 23, 24 jaar mee met de keuringen en mijn moeder en ik gaan 's middags altijd ringrijden. Bij mij is het begonnen met ringsteken onder het zadel. Later deed ik mee met het aangespannen ringsteken met een paard dat nog van mijn vader was geweest. Daarna ging ik over op enkelspan met mijn eigen Fries Blacky en de afgelopen jaren deed ik mee aan het ringsteken met mijn tweespan Friezen Jade en Blacky. En inmiddels doen mijn dochters ook bijna elk jaar mee, eerst achterop de kar en nu aan de leidsels met hun eigen span. Het is echt een familiegebeuren."

Arend van den Berg verdient de kost als stratenmaker en houdt als hobby een aantal paarden. "Ik ben dol op die dieren. Ik heb er een stuk of zes, zeven. Ik neem er altijd een aantal mee naar de keuring. Niet per se om te winnen, maar voor de lol en de gezelligheid. Aan de andere kant zorgt het ook voor de nodige stress, het levert gewoon een heleboel werk op. Je bent er de hele dag mee bezig. Gelukkig helpen mijn beide dochters, mijn vrouw en haar nichtje altijd mee om alles op tijd voor de Paardenmarkt klaar te hebben."

Die drukte begint eigenlijk al een paar dagen voor de keuring. "Je laat de hoefsmid komen, laat de paarden een rondje lopen en zorgt dat alles er goed uit ziet. Dinsdagavond voor de keuring zorg je dat ze goed schoon zijn en beginnen we met de verzorging. Op woensdagmorgen ben ik al rond half zes in de stal om te kijken of ze nog schoon zijn. Een witte pony moet prachtig wit zijn en als dat niet het geval is, maken we de dieren nog een keer schoon. We borstelen de paarden, zorgen dat de staart er goed uit ziet, je doet zo goed mogelijk je best. De dieren moeten er gewoon zo netjes mogelijk bij lopen."

Ook voor en tijdens de keuring blijft Arend in de weer met z'n paarden. "Ik blijf er de hele dag bij. Als we opgeroepen worden, gaan we de ring in en lopen een rondje. De jury let op de houding, de rug, hoe het paard op z'n benen staat; eigenlijk op alles. Na de keuring breng ik de dieren als het even kan zo snel mogelijk naar hun stal. De paarden hebben het op zich prima naar hun zin, maar ze vinden het niet prettig om erg lang te moeten staan." Eerste prijzen won Arend van den Berg in Vianen nog nooit. "Daarvoor moet ik in Ameide zijn, in Vianen ben ik nooit verder gekomen dan de derde prijs. Nee hoor, dat vind ik niet erg. Het is niet zo dat mijn dag verprutst is als ik minder hoog scoor. Dat hangt ook af van wie er precies meedoen, hoe een paard zich die dag laat zien en waar de jury op let. De accenten veranderen soms in de loop der jaren."

Zo constateert Van den Berg dat de jury vroeger bij de keuring van de Friese paarden meer de voorkeur gaf aan barokke paarden met sokken. "Tegenwoordig scoren de sportieve en chique soorten weer beter. Ach, mij maakt het niet zoveel uit. Ik doe gewoon mee voor de lol en dat verandert niet als een van m'n paarden minder hoog eindigt." Het zijn drukke dagen voor Van den Berg die daags na de Viaanse Paardenmarkt ook altijd present is in Ameide.

"De markten verschillen van elkaar. Het mooie van Vianen is dat het 'mijn' stad is en ik iedereen ken. Mensen praten er nu al over. Tijdens de Paardenmarkt zelf ben ik de hele dag druk. 's Morgens met de keuring, 's middags met het ringrijden en ' s avond doe ik mee met het koekslaan. Alles bij elkaar is het een reuze gezellige dag. Ik kijk er nu al naar uit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 6 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 18 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden