• De raad geeft ruim baan aan de komst van de kasteeltuin.
• De raad geeft ruim baan aan de komst van de kasteeltuin. (Foto: nl.123rf.com)

Groen licht voor Kasteeltuin Vianen

  •   672 keer gelezen

VIANEN • De plannen om een kasteeltuin aan het Hofplein in Vianen te realiseren, kan rekenen op politieke steun.

Het voorstel van B&W om hiervoor 82.000 euro beschikbaar te stellen, kreeg afgelopen week op de Forumavond groen licht. Tijdens de raadsvergadering op 25 september staat het dan ook als hamerstuk op de agenda.

Vertrouwen
Jeannette Verplancke van de stichting Hof van Brederode had als inspreekster bij voorbaat het volste vertrouwen in de plaatselijke politiek. "Dat geld voor de tuin komt er wel. De gemeente komt vast over de brug. En daardoor komt ook Europese subsidie binnen handbereik."

Drinkwaterbedrijf Oasen wil de waterwinning in Vianen uitbreiden. Daarom wordt de winning verplaatst naar de kasteeltuin. Onderdeel van dit plan is dat de gemeente een stuk grond voor de kasteeltuin verkoopt aan Oasen en de opbrengst doorsluist naar de stichting.

Gebouwtje
Volgens Jeannette Verplancke zijn de verhoudingen met Oasen uitstekend, maar kan er rond de verkochte grond ook een probleem ontstaan. "Het vormt de entree voor de tuin, logisch dat Oasen die veilig wil stellen."

"Maar voor ons is die grond ook belangrijk. Het ligt wat hoger en het is een prachtige locatie om een gebouwtje en een kas neer te zetten. Dat maakt een belangrijk onderdeel uit van ons project. De grond is straks eigendom van Oasen, hoe kunnen we onze plannen toch realiseren?"

Afstemmen
Volgens de behandelend ambtenaar wil Oasen meewerken aan de komst van de tuin, maar daarmee staat nog niet vast dat het gebouwtje er mag komen. CU-raadslid Tirtsa Kamstra wilde weten hoe dat geregeld kon worden.

Wethouder Leendert Wijnmaalen: "Er is met Oasen alleen gesproken over de aanleg van de tuin. De bouw van een kas en een gebouwtje moet met Oasen worden afgestemd."

Mooie start
Wim van Barneveld (VHL Lokaal) vroeg zich af of de stichting straks geen last heeft van de waterwinning door Oasen, maar volgens Verplancke zijn de waterputten goed te combineren met de plannen voor de tuin.

Christa Hendriksen (D66) was benieuwd of 82.000 euro genoeg is voor de realisatie van de plannen. "Het is niet genoeg, maar het betekent wel een mooie start", aldus Verplancke die de loftrompet stak op de inspanningen van wethouder Wijnmaalen. "We zijn blij met dit voorstel, het is een huzarenstukje."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK