Foto: Dick Aanen

Raad Vianen zit danig in zijn maag met Sluiseiland

  •   1071 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De gemeenteraad van Vianen zit danig in zijn maag met het bestemmingsplan Sluiseiland. Vooral na de snoeiharde kritiek van een actieve groep bewoners van de Merenborch. 

Zij hebben ontdekt dat nogal wat zaken fout zijn gegaan tijdens de procedurele voorbereiding. Ze zijn fel gekant tegen de muur van 108 woningen die op het zuidelijk deel van Sluiseiland zal verrijzen. Terwijl hen altijd een groen en parkachtig woongebied in het vooruitzicht is gesteld. 

Volgens de bewoners wijken de plannen fundamenteel af van de kaders die de raad in 2016 heeft gesteld. Ze willen ook weten waarom het plan van Smit's Bouwbedrijf tijdens de selectieprocedure als beste uit de bus is gekomen, terwijl het ingediende plan (plan B) van deze aannemer niet de voorkeur had van de meerderheid van de mensen die op de ingediende plannen mochten stemmen.

Kritische vragen
Lange tijd hebben de raadsleden zich stil gehouden. Maar tijdens de Forumavond van dinsdagavond kwamen voor het eerst kritische vragen. "Kan het plan nog worden aangepast?", vroeg Siebolt Nieuwenhuis (VVD) zich af. Joop van Montfoort (PvdA): "Kunnen de aantallen en de hoogtes nog naar beneden?"

Ambtenaar Hans Ariaans: "In principe is het altijd mogelijk om het plan aan te passen, maar dat heeft wel consequenties. De partij waar het werk aan gegund is, zal daar wel aan mee moeten werken. Er is een gunningsprocedure geweest, er zijn contracten afgesloten. Een nieuw ontwerp vraagt nieuwe investeringen. Andere partijen die in een eerder stadium zijn afgewezen zullen ook weer mee willen doen. En dan kun je weer opnieuw beginnen." Een consequentie zou ook kunnen zijn dat de projectontwikkelaar naar de rechter stapt.

Het plan van Smit's Bouwbedrijf voldoet volgens Ariaans volledig aan de kaders van de Wet Ruimtelijke Ordening. Dus de raad heeft volgens hem niet zoveel keuzevrijheid om daar zomaar van af te wijken. D66-raadslid Arie de Groot vroeg zich af of het college wellicht afspraken gemaakt heeft met de ontwikkelaar, terwijl men daartoe geen mandaat had van de raad. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK