• Omgevingsmanager Zhen Zhen Zeng en uitvoerder Bob van Santen.
• Omgevingsmanager Zhen Zhen Zeng en uitvoerder Bob van Santen. Foto: Dick Aanen

Waardering voor noeste werkers aan de Voorstraat

Algemeen 1.683 keer gelezen

VIANEN • Na een wat stroeve aanloop zijn de reconstructiewerkzaamheden van de Viaanse Voorstraat nu echt op stoom gekomen. Met steeds minder gemopper van ondernemers en bewoners. De waardering voor de noeste stratenmakers overheerst.

Aannemer Agterberg stond eind juni voor een megaopgave. En nog steeds, immers: voor woensdag 10 oktober moet de klus zijn afgerond, omdat op die dag de Paardenmarkt plaatsvindt. Er waren twijfels, bijvoorbeeld over het krappe tijdschema, maar volgens omgevingsmanager Zhen Zhen Zheng en uitvoerder Bob van Santen worden de reacties steeds positiever. "Vooral nu het noordelijk deel van de werkzaamheden voor een groot deel zijn afgerond. Nu wordt ook langzaam maar zeker zichtbaar hoe het eindresultaat zal zijn", zegt Van Santen.

Aannemer Agterberg zet alles op alles om de deadline te halen. Ook tijdens de bouwvakvakantie werd gewoon doorgewerkt. "De stratenmakers moesten werken bij temperaturen van boven de 40 graden." Zheng en Van Santen hebben intensief contact met de ondernemers en de bewoners. Zheng: "Wij stemmen alles van tevoren af. Bedrijven mogen hun naam en een korte tekst vermelden op de bouwhekdoeken. Ook proberen we horecabedrijven zoveel mogelijk te helpen bij het tijdelijk verplaatsen van hun terrassen." Ook de lange periode dat de Voorstraat open ligt, valt achteraf gezien best wel mee.

Zheng: "Vier maanden lijkt een hele lange tijd. Maar de periode dat de straat voor jouw huis of voor jouw winkel echt opgebroken is, is eigenlijk maar een paar weken. We horen nu reacties terug van: 'Oh, het ging eigenlijk best wel snel'." Zheng vindt het fijn dat bewoners en ondernemers met hun vragen en opmerkingen makkelijk binnenlopen in het pand van Bureau Binnenstad aan de Voorstraat 45. "We hebben natuurlijk ook heel veel steun aan Irma Schouten en Jeannette Verplancke, die de stad heel goed kennen."

Afrondende werkzaamheden
Als alles een beetje naar tevredenheid blijft verlopen, is het grootste deel van de werkzaamheden op 10 oktober afgerond. Bob van Santen: "Na oktober zijn we nog wel bezig met afrondende werkzaamheden, zoals het plaatsen van banken, verlichting, vuilnisbakken en het neerzetten van de bomen. Natuurlijk: het is altijd mogelijk dat we tussentijds nog onverwachte dingen tegenkomen." Naast een verfraaiing van het stadsbeeld is de Voorstraat voortaan ook veel klimaatbestendiger. Door de aanleg van een aparte rioleringsbuis kan het hemelwater dat direct op de grond valt voortaan gescheiden worden afgevoerd van het afvalwater en het water vanaf de daken. Dit water wordt geleid naar het boomgranulaat. Het relatief schone hemelwater wordt bij Mama Mia geloosd op de stadsgracht."

Meer informatie op de Facebookpagina van Bureau Binnenstad Vianen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden