• A27, Rijskade tussen Meerkerk en Lexmond
• A27, Rijskade tussen Meerkerk en Lexmond (Archieffoto: Marijke Verhoef)

Wethouder Van Tilburg aan de slag met sluipverkeer

  •   967 keer gelezen

VIANEN • De kersverse verkeerswethouder Harry van Tilburg van Vianen gaat onderzoeken of er relatief eenvoudige ingrepen mogelijk zijn die de gevolgen van de verkeersproblematiek rondom Bentz-Berg kunnen verzachten. Hij werd daartoe aangezet door een motie van het CDA, die dinsdagavond met grote meerderheid (12-2) werd aangenomen.

Van Tilburg werd daartoe aangezet door een motie van het CDA, die vorige week dinsdagavond met grote meerderheid werd aangenomen. Het sluipverkeer is dagelijks een grote ergernis voor de wijkbewoners van de Monnikenhof en Amaliastein. Uit onderzoek blijkt of zou blijken dat de oorzaak van niet door de gemeente Vianen kan worden weggenomen. "De uiteindelijke oplossing namelijk verbreding van de A27 is een verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en die kan nog minimaal vier jaar op zich laten wachten", aldus het CDA in zijn overwegingen. Dat duurt volgens de christendemocraten te lang. De partij verzocht de wethouder om te kijken of er "relatief eenvoudige ingrepen mogelijk zijn die de consequenties van de verkeersproblematiek rondom Bentz-Berg kunnen verzachten".

Roadblocks
De motie leidde nog tot een aardige discussie. Volgens Joop van Montfoort (PvdA) is er wel degelijk een oplossing mogelijk, namelijk het weer in werking zetten van de roadblocks. "Dat levert een win-win-winsituatie op: geen files meer op de A2, geen files meer op de Bentz-berg en geen files meer op de A27. Als verkeerskundige weet ik bijna zeker dat het wel kan Heel veel gemeentes zouden maar wat graag over zo'n installatie beschikken. Wij als Vianen hebben er één en gebruiken hem niet. Dat is triest." 

Spitsstrook
Huib Zevenhuizen (VVD) vond roadblock-voorstel van Van Montfoort grote onzin. "Die dingen doen het al jaren niet. Het zou mooi zijn als ze eindelijk een keer opgeruimd worden." Toch gaf ook Zevenhuizen toe dat het een lastig probleem is. Volgens Van Zevenhuizen vindt het veel zinniger om in Den Haag voor elkaar te krijgen dat de spitsstrook op de A27 eerder aangelegd wordt. "Want daarmee los je het probleem echt op." De vorige wethouder André Landwehr heeft voorgesteld om met een bus vol Vianezen naar het minister af te reizen om daar een petitie aan te bieden. "Wanneer rijdt de bus voor."

Langzaam verkeer
Wim van Barneveld steunde de CDA-motie van harte, maar vroeg nog wel of in de motie ook iets kon worden opgenomen over het langzaam verkeer. "We hebben langs de Bentz-Berg nu een situatie waarbij het fietspad tevens als voetpad moet worden gebruikt. Dat levert gevaarlijke situaties. Het is zo druk met fietsers, dat je er niet normaal kunt lopen. Het is gewoon waardeloos geregeld."

Bram Schoonhoven was niet bereid om zijn motie aan te passen. Het sluipverkeer veroorzaakt door auto's heeft volgens hem niks te maken met de problematiek van het langzaam verkeer. 

TomTom
Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) is gecharmeerd door een idee vanuit de wijk Amaliastein. Zij willen dat de gemeente contact opneemt met het bedrijf TomTom, zodat de autonavigatie Vianen niet langer aangeeft als kortste route. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK