•  De 1.000 meter schoolslag leverde een nieuw baanrecord op.
• De 1.000 meter schoolslag leverde een nieuw baanrecord op. Foto: Peter Verbeek

Nieuwe records bij open water zwemmen

Sport 668 keer gelezen

VIANEN • Bij de negende editie van het Open Water Zwemmen Merwedekanaal in Vianen gingen zaterdag 365 wedstrijdzwemmers van start. Daarmee werd het record van vorig jaar ruimschoots overtroffen.

Het koningsnummer in Vianen is de 5.000 meter. Bij de mannen werd de strijd op enkele honderden van seconden beslist in het voordeel van Olivier Jans (Racing Club). Met een tijd van 1.00.13,82 uur bleef hij David Kuipers (Orca) nét voor. Remco van Althuis (PSV) eindigde op de derde plaats. Bij de vrouwen ging de titel naar Samantha van Vure (De Dolfijn). Met haar tijd van 1.05.22,84 uur was ze aanmerkelijk sneller dan Anne Noom ('t IJ) en Amy van Lier (De Warande).

Uitputtingsslag
Halverwege het evenement stond de tweede uitputtingsslag op het programma: de 3.000 meter vrije slag. Aron Hendriks (De Haaien) tikte na 42.18,11 minuten als eerste aan. Hij werd gevolgd door Yuri van Omme (Hoogland) en Henry Turkenburg (De Rijn). Bij de vrouwen ging de zege in 42.23,54 minuten naar Denice Koolman. Karin Stijn en Martine van Onna kwamen bij de huldiging ook op het podium.

Sverre van der Zwaan toonde op de 250 meter vrije slag aan een groot talent te zijn. Met een tijd van 4.35,10 minuten verpulverde hij het vijf jaar oude record van Robin Schols. Een tweede baanrecord werd op de 1.000 meter vrije slag gevestigd door Timo Dinkelberg. Hij klokte voor die afstand een tijd van 12.10,67 minuten, en zwom daarmee het uit 2013 stammende record van Jan Willem de Graaf uit de boeken.

De vorig jaar gezwommen records op de 1.00 meter schoolslag werden zowel bij de mannen als bij de vrouwen aangescherpt. Wietse Beerens tikte aan na 14.21,71 minuten, terwijl Kim de Jong er 15.52,80 minuten voor nodig had. Met een elk jaar stijgend aantal deelnemers staat het Viaanse zwemevenement duidelijk gemarkeerd op de kaart van Nederland, en was het een uitstekend begin van Waterjaar Vianen.

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden