• Ondanks zijn hoge leeftijd is Ron Calmer nog zo fit als een hoentje.
• Ondanks zijn hoge leeftijd is Ron Calmer nog zo fit als een hoentje. Foto: Peter Verbeek

Ron Calmer laat Magatama nog niet los

Sport 1.148 keer gelezen

VIANEN • Deze maand is het 25 jaar geleden dat Magatama karate-do Vianen is opgericht door Ron Calmer. De viering van het zilveren jubileum, met een zeskamp en een barbecue voor alle leden en aanhang, wordt over de zomervakantie getild.

Lang geleden was Calmer lid van zowel de volleybal- als de badmintonafdeling van ASV '68. Toen de intensiteit van de trainingen verminderde, en hij niet meer moe onder de douche kon, stapte hij als dertigjarige over naar De Voltreffer in Nieuwegein. "Ik koos voor karate, een sport waar ik mijn ei helemaal in kwijt kon", vertelt hij. "Karate heeft drie onderdelen: kihon (basistraining stoten, trappen en verdedigen), kata (het zonder tegenstander in een bepaalde vorm uitvoeren van de basistechnieken) en kumite (man tegen man of tegen meerdere tegenstanders). Uiteindelijk wilde ik een vereniging oprichten, en nadat ik mijn leraarsdiploma had behaald ben ik in 1990, vanuit buurtcentrum De Spil, gestart met Magatama (magisch juweel) Nieuwegein. Op 8 juni 1993 heb ik Magatama Vianen opgericht."

In de lift
Elke maandagavond verzorgde Ron Calmer de lessen op het podium van De Stadshof. Hoewel hier destijds nog een andere vereniging was had hij al gauw dertig leden, zowel jeugd als volwassenen. De sport zat in de lift het duurde niet lang voordat hij ook op woensdagavond trainingen ging geven. Rond de eeuwwisseling stroomde een uiterst talentvolle lichting binnen. Tussen 2001 en 2013 wisten diverse leden liefst twaalf nationale titels te veroveren.

"Maar het ging niet alleen om de wedstrijden. Die waren een uitvloeisel van de vaardigheden en technieken die ze tijdens de trainingen bij Magatama hadden geleerd. Ik heb altijd de stelregel gehanteerd: buiten vechten: nooit meer terug komen. Helaas is het twee keer gebeurd dat ik om die reden een lid heb moeten royeren", zegt Ron Calmer. Als drager van de zwarte band, derde dan, heeft hij tal van leerlingen opgeleid tot een zwarte band. Vier van hen hebben een tweede en enkelen een eerste dan.

Calmer is inmiddels 75 jaar. Zowel in sportcentrum Helsdingen als in Brede School De Lotus in Nieuwegein verzorgt hij twee keer per week de lessen, zowel karate als zelfbescherming. Vorig jaar is in de Meester Vosschool in Hagestein een derde vestiging opgezet. "Ron Smoorenburg uit Nieuwegein heeft bij mij zijn dan-gradatie gehaald. Hij woont nu in Thailand waar hij regelmatig wordt gevraagd voor vechtsportfilms. We hebben nog altijd regelmatig contact. Een kwart eeuw Magatama is een mooie mijlpaal. Gelukkig ben ik nog zó fit dat ik alles voor kan doen. Ik hoop dat ik gezond blijf want ik wil nog vijftien jaar doorgaan met het geven van trainingen."

www.magatama.nl

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden