Afbeelding
Foto: Wim van Roekel

Drones speuren naar reekalfjes in provincie Utrecht

Algemeen 116 keer gelezen

REGIO • Utrechts Landschap hield begin dit jaar met succes een wervingscampagne voor de aanschaf van twee drones. Deze helpen Rick Polman en Rolf Dijkstra om nog meer reekalfjes te redden van de maaimachine.

Veldmedewerker Rick Polman en assistent-boswachter Rolf Dijkstra coördineren ieder jaar een speciaal reddingsteam voor reekalfjes. Deze teams speuren de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine komen. In de zoogtijd verstoppen reeën hun jongen in het hoge gras, zodat ze verborgen blijven in de vegetatie. De kalfjes zijn nagenoeg geurloos en super gecamoufleerd. Juist die zoogtijd is een kwetsbare tijd. Hij valt precies in de periode dat er wordt gemaaid. Met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten is afgesproken dat ze Polman en Dijkstra bellen.

Rolf Dijkstra vertelt: "Vlak voordat de boer begint met maaien, lopen we met een team vrijwilligers door het grasland op zoek naar reekalfjes." Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas. Maar: de drones zijn uitgerust met warmtecamera's. Als het team een reekalfje vindt, wordt deze met behulp van een jutezak en handschoenen aan de rand van het perceel gelegd. Zo komt er geen mensengeur aan het kalfje. Als het maaiwerk klaar is, legt het team het dier weer terug.

De kosten voor de aanschaf van de twee drones, het opleiden van de medewerkers, de verzekering en de ondersteunende techniek zoals tablets bedragen 24.000 euro. De wervingscampagne leverde 18.000 euro op. Om de kosten geheel te dekken heeft Utrechts Landschap nog 6.000 euro nodig. Om dit jaar al meer reekalfjes te kunnen redden, heeft Utrechts Landschap de drones al aangeschaft en de medewerkers opgeleid. Nog bijdragen kan via de website.


q www.utrechtslandschap.nl/doneer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden