• Berndt Roelvink in zijn klassieke Austin voor museum Minidome in Asperen.
• Berndt Roelvink in zijn klassieke Austin voor museum Minidome in Asperen. Foto: Janneke Kok

Oldtimertoertocht van gemeente Lingewaal komt eraan

Algemeen 391 keer gelezen

ASPEREN • Autominiatuurmuseum Minidome uit Asperen organiseert zaterdag 30 juni voor de twintigste keer de Oldtimertoertocht van gemeente Lingewaal. Voor de laatste keer. Onder die naam dan.

Of we eerst de foto kunnen maken, vraagt Berndt Roelvink (72) enigszins haastig. Dat zit zo: er is regen opgegeven. En zijn zwarte Austin A40 Somerset – hét pronkstuk van zijn eigen collectie klassieke wagens - is net blinkend gepoetst voor de Viaanse Oldtimertocht. De ruim zestig jaar oude bolide is nooit gerestaureerd geweest, vertelt Roelvink, terwijl hij de auto uit zijn garage manoeuvreert. "Hij is helemaal origineel. Zie je dit rode leer? Dat is nog het eerste leer. Zo'n auto, zo lang goed houden, dat kan prima. Maar je moet 'm wel altijd vertroetelen."

Roelvink heeft zijn liefde voor auto's niet van een vreemde. In zijn museum Minidome hangt een foto van zijn vader die in de jaren '30 als 27-jarige zijn eerste auto al aanschafte. Een Willys Overland. Roelvink: "Hij had ook de eerste autorijschool van Amsterdam." De kleine Berndt kreeg als kleine jongen al vaak Dinky Toys toegestopt. De eerste: een Austin Taxi. Later kwam daar een Austin A40 Somerset bij, dat werd zijn favoriet. "Die reed zo lekker over de tafel." De jong ontstane verzamelhobby groeide uit tot museum Minidome. Aantal miniaturen: een slordige zevenduizend.

Roelvink weet: "Het is een mannenmuseum, die kunnen hier uren in de vitrines staan staren." Soms raken ze er zelfs geëmotioneerd van. "Als ze bijvoorbeeld een auto zien die precies lijkt op één waar ze vroeger mee speelden. Dan kunnen ze zich opeens afvragen waar die autootjes uit hun jeugd eigenlijk zijn gebleven." Minidome trekt natuurlijk ook veel andere verzamelaars. "Altijd leuke mensen", stelt Roelvink. "Verzamelaars hebben altijd een verhaal te vertellen, want ze maken door hun hobby veel mee."


Eerste oldtimer
Toen Roelvink voor zijn werk in 1976 een keer in een buitenwijk van Londen reed, zag hij aan de andere kant van de weg een Austin Somerset te koop staan. "Eigenlijk zag ik alleen het dak van de auto, maar ik herkende 'm meteen. Het is gek: voor die tijd had ik nooit bedacht dat ik zo'n auto ook in het echt kon kopen. Ik nam me voor: als ik op de terugweg ben en hij staat er nog steeds, dan koop ik 'm." Hij stond er nog. Het werd zijn eerste oldtimer. Zes jaar later organiseerde Roelvink in zijn toenmalige woonplaats Vianen voor het eerst een toertocht voor klassieke auto's. De voorloper van de huidige Oldtimertocht Vianen die officieel in 1987 het levenslicht zag. Sinds 1999 organiseert hij onder de noemer 'Oldtimertocht van gemeente Lingewaal' zo'n tocht vanuit zijn huidige thuisbasis Asperen. Er doen steeds zo'n honderd liefhebbers mee. "Het is echt een soort familiedag, omdat het zo fijn kleinschalig is", vertelt Roelvink. "Veel deelnemers hebben al vaker meegedaan. Maar ze raken nooit met elkaar uitgepraat."

Het is wel de laatste keer dat de toertocht onder deze naam - 'Oldtimertoertocht van gemeente Lingewaal' - zal plaatsvinden. Immers: Lingewaal gaat op in gemeente West Betuwe. "We maken als soort afscheid daarom ook een extra rondje door het gebied." Hoe het evenement volgend jaar zal heten, daar is de organisator nog niet over uit. Roelvink vraagt zich vooral af: zal de nieuwe gemeente, net als Lingewaal nu doet, de koffie gaan sponsoren? En: kunnen de oldtimers ook volgend jaar nog wel terecht in het park bij het huidige gemeentehuis? "Lingewaal zorgt er nu ook bijvoorbeeld voor dat de deelnemers in het gemeentehuis naar de wc kunnen. Hoe dat volgend jaar moet, geen idee."

De klassieke auto's die zaterdag 30 juni deelnemen aan de twintigste Oldtimertocht van gemeente Lingewaal zijn vanaf 09:30 uur bij het gemeentehuis in Asperen te bewonderen. Ze vertrekken later voor een lange tocht door de regio. Deelnemers kunnen zich overigens nog inschrijven. Meer informatie is te vinden op de website van museum Minidome. Dit museum is te vinden aan de Voorstraat 80 en is in principe elke zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 tot en met 17:00 uur open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden