• Suzanne 42 stal de show tijdens de geitenkeuring.
• Suzanne 42 stal de show tijdens de geitenkeuring. Foto: Peter Verbeek

John Vonk wint opnieuw met Suzanne 42 in Lexmond

Algemeen 166 keer gelezen

LEXMOND • Eigenlijk was het een herhaling van zetten, bij de jaarlijkse geitenkeuring van SNV. Evenals vorig jaar werd Suzanne 42, de inmiddels driejarige Toggenburger van John Vonk, dagkampioen. Opmerkelijk: dochter Suzanne 80 werd gekroond tot dagkampioen bij de lammeren.

Hoewel Streven Naar Verbetering (SNV) heel wat meer leden heeft waren er slechts zeven die 54 lammeren en geiten ter keuring aanboden. In een recent verleden werd makkelijk het dubbele aantal gehaald. Vroeger werden in de directe omgeving van Lexmond voornamelijk witte geiten gefokt. "Er was er vandaag niet één, en ik vrees dat we ze hier nooit meer zullen zien",  meldde keurmeester John Hazendonk.

Kwaliteit
Door het geringe aanbod waren alle rubrieken mager bezet; er waren er zelfs bij met maar één lam of geit. Van alle rassen waren de Toggenburgers het best vertegenwoordigd, en volgens Hazendonk was de kwaliteit daarvan dermate goed dat het gebrek aan kwantiteit er voor een deel mee werd gecompenseerd. "De Toggenburger moet er uit springen door de grofheid en de geblokte bouw, maar wel met behoud van de melkproductie. Het moet geen vleesgeit worden. Bij de boergeit is het precies omgekeerd. Daar is het vlees belangrijker dan de melk."

Nadat alle lammeren en geiten onder de loep waren genomen werd Suzanne 75 gekozen tot beste zelf gefokte eenjarige melkgeit. Aansluitend werd Frieda 2 A2 van de Gouwakker, van de familie Den Braber (Leerdam) uitgeroepen tot algemeen uierkampioen.

Bij de kampioenskeuring voor lammeren viel de keuze op de Toggenburger Suzanne 80. Eigenaar Vonk, tevens voorzitter van SNV, viel daarna nogmaals in de prijzen. Zijn Suzanne 42 werd algemeen kampioen bij de geiten. Met zichtbaar genoegen overhandigde erevoorzitter Chris Bos de Job Bogaard wisselbokaal aan de succesvolle en trotse Meerkerkse fokker.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden