Afbeelding
Foto: Eigen foto

Flink bedrag voor museum om klimaat beter te reguleren

Algemeen 646 keer gelezen

VIANEN • Het Stedelijk Museum Vianen krijgt van de gemeente een bedrag van bijna 43.725 euro om de temperatuur en de luchtvochtigheid beter te reguleren. De bijdrage komt uit de nalatenschap van de heer De Villiers Rooseboom. 

De gemeenteraad heeft dat dinsdag besloten. Daarnaast wordt uit dezelfde nalatenschap een bedrag van 36.275 euro beschikbaar gesteld voor restauratie van antieke meubels uit de kunstcollectie van Vianen. Bij elkaar 80.000 euro.

"Bijzondere objecten zijn extra kwetsbaar", vertelde museumvoorzitter Klaas de Zwaan dinsdagavond aan de raadsleden . "De klimaatomstandigheden in het museum zijn momenteel niet optimaal. We hebben geïnvesteerd in de juiste belichting en meetapparatuur. Maar er zijn nog te weinig mogelijkheden om de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren."

Volgens De Zwaan hebben het Centraal Museum, het Rijksmuseum en Paleis Het Loo enkele spectaculaire bruikleen-toezeggingen gedaan op voorwaarde dat de klimaatomstandigheden in het museum verbeteren. Dit jaar zal de apparatuur worden gehuurd. 

Succesvol jaar
Het museum zit in de lift, aldus De Zwaan. De tentoonstelling 'Rembrandt in Zwart en Wit' trok eind vorig jaar veel bezoekers. De nu lopende tentoonstelling die is gewijd aan Herman Brood is zelfs nog populairder. 

In juli start een tentoonstelling over waterstaatkundig ingenieur Jan Blanken. Vanaf september wordt Delfts zwart glaswerk tentoongesteld. Ook is er dan werk te zien van de schilder Otto Eerelmans. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden