• De initiatiefnemers van de reünie: Olaf Schipper, Bertus Vroege, Jur Schouten, uitbater Erik van eetcafé De Lekdijk, Rob van Hees en Cor Schouten.
• De initiatiefnemers van de reünie: Olaf Schipper, Bertus Vroege, Jur Schouten, uitbater Erik van eetcafé De Lekdijk, Rob van Hees en Cor Schouten. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Het was altijd feest in discotheek De Brouwerij

  •   2378 keer gelezen

VIANEN • De Viaanse jeugd bracht in de jaren tachtig heel wat uurtjes door in discotheek De Brouwerij."O, man. Wat hebben we een lol gehad", zegt toenmalig uitbater Jur Schouten.

"Elk weekend was het feest. En dat begon al op donderdag."

Toenmalige dj's Olaf Schipper en Bertus Vroege namen samen met uitbater Erik van eetcafé De Lekdijk in Hagestein om een reünie te organiseren. Die vindt plaats op zaterdag 2 juni.

Schouten had bruin café De Brouwerij aan de Kerkstraat in 1980 overgenomen van zijn vader. Een jaar later werd besloten om er een discotheek van te maken. Vooral Jur's vrouw Cor zag daar wel brood in.

Stampvol
Het bleek een gouden greep. Elk weekend zat het er stampvol. "Vaak tweehonderd en soms wel 300 bezoekers", weet Jur zich nog te herinneren. Hij was toen een energieke twintiger met een prachtige rode baard. Cor: "Eigenlijk begon het al op donderdag. Dan zaten hier de vaste stamgasten."

Maar op vrijdagavond ging het echt los. Jur: "We waren open tot twee uur 's nachts. En dan was je nog tot half zes bezig met opruimen. Dus we maakten lange dagen."

Jur stond samen met zijn vrouw Cor achter de bar. In de keuken kregen ze assistentie van de vader van Jur. Cor: "We waren de eerste horecagelegenheid in Vianen die shoarma verkocht. Een razend succes."

Knallend feest
Elke gelegenheid werd aangegrepen om er weer een knallend feest van te maken. Tijdens die weekenden gingen er vele vaten met bier doorheen. "Het ging er soms wild aan toe", zegt Jur. "Veel bezoekers dronken als een olifant. Maar gelukkig geen pillen en drugs, zoals tegenwoordig het geval is."

Ook in de jaren tachtig werd er wel eens geknokt of had je te maken met baldadige jeugd, zegt Jur. "De bezoekers wisten echter precies hoever ze konden gaan. Als er maar niks werd gesloopt vond ik alles best. Maar als iemand die z'n boekje te buiten ging, kreeg 'ie een knal voor z'n hersens."

Sluiten
Ondanks het grote succes moest discotheek De Brouwerij in 1987 sluiten. Jur: "In dat jaar kwam discotheek De Rodenburg in Beesd. Dat kostte ons heel veel omzet. M'n vrouw wilde nog wel door, maar ik vond het mooi geweest." Jur kon uiteindelijk aan de slag als chauffeur bij Brand Bier, dat later werd overgenomen door Heineken.

Hij vindt het geweldig dat vrienden van toen nu hebben besloten om een reünie te organiseren. "Heel veel mensen herkennen me nog met m'n rooie Harry Slingerpetje. En altijd word ik weer herinnerd aan die mooi jaren."

De reünie wordt gehouden op zaterdag 2 juni bij eetcafé De Lekdijk aan de Lekdijk 34b in Hagestein. Kaarten voor de reünie zijn verkrijgbaar bij Cigo Ingrid Janssens aan het Ursulinehof 107-109, bij de VVV Vianen aan de Voorstraat en bij eetcafé De Lekdijk aan de Lekdijk 34b in Hagestein.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK