Vianen: 'Aanzetten roadblocks leidt tot verkeersinfarct'

  •   1930 keer gelezen

VIANEN • Het aanzetten van het roadblock op de Lexmondsestraatweg is geen goede oplossing om het sluipverkeer op de Viaanse Bentz-Berg tegen te gaan. Dat antwoordt het college in antwoord op zienswijzen van bewoners en vragen van de fracties van CDA en VVD. 

Bewoners maken zich grote zorgen over het toenemende verkeer op de Bentz-Berg. In maart werd een petitie aangeboden aan wethouder Landwehr.

Vijftien jaar geleden introduceerde Vianen de roadblocks, toen ook al bedoeld het verkeer komend vanaf de rijksweg A2 te ontmoedigen. Maar al snel werd de inzet van deze inzinkbare palen weer teruggedraaid.

Het college denkt er niet om deze roadblocks weer aan te zetten. De maatregel zal leiden tot een verkeersinfarct. In zo'n geval komt alles vast te staan. "Vianen wordt bijna onbereikbaar voor de hulpdiensten. In dit scenario kan bovendien ook het openbaar vervoer niet naar behoren functioneren."

Overleg
"Het aanzetten van het roadblock zal ervoor zorgen dat verkeer binnen no time vanuit het roadblock terugslaat naar de Bentz-Berg en snel daarna gevolgd door alle wegen in het westelijk gedeelte van Vianen", aldus het college.

"De overlast zal binnen enkele dagen zelfs door heel Vianen merkbaar zijn, omdat de automobilisten andere wegen gaan zoeken en om de verloren tijd weer in te halen zullen er automobilisten zijn die daarbij een roekeloos rijgedrag gaan vertonen met alle gevolgen van dien."

Overleg
De laatste tijd heeft ambtelijk overleg plaatsgevonden tussen de gemeenten Vianen, Zederik, waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat directie Utrecht. De regionale directeur van Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat hij weinig kan doen. Hij is wel bereid om mee te denken en te praten.

Waterschap Rivierenland heeft inmiddels onderzocht of met maatregelen op de Lexmondsestraatweg en de oprit naar de A27 bij Lexmond het sluipverkeer enigszins terug te dringen is. Tot op heden heeft dit niet tot enig vruchtbaar resultaat geleid.

Bewonersavond
Eind mei wordt door de gemeente een bewonersavond georganiseerd. Ook partnerorganisaties zullen hierbij aanwezig zijn. Voorafgaand aan de bijeenkomst is de gemeente van plan om een campagne te starten om zoveel mogelijk reacties van inwoners uit Vianen en Zederik te verzamelen, waarmee zij hun bezorgdheid uit.

"Ook tonen zij met hun reacties solidair met de bewoners die overlast ervaren van het sluipverkeer." De reacties zullen worden gebundeld om minister Van Nieuwenhuizen te overtuigen de spitsstrook op de A27 versneld aan te leggen.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK