Afbeelding
Foto: Peter Verbeek

Negen inwoners verrast met koninklijke onderscheiding

Algemeen 2.993 keer gelezen

VIANEN • Hans Bruggink, Floor Kool, Coby Teuben-de Klein, Johan van Oort, Bart de Jong, Riet Sagius-van Amerongen, Bert van Dijk, Jan Scheringa en Ria van den Broek mogen zich vanaf vandaag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In de Grote Kerk kregen de negen inwoners uit de gemeente Vianen vanochtend door burgemeester Groeneweg een Koninklijke onderscheiding opgespeld. De gedecoreerden verrichten al tientallen jaren diverse vrijwilligersactiviteiten.

Hans Bruggink
Hij dacht vanochtend een informatiebijeenkomst te moeten bijwonen van een reisorganisatie, maar de ochtend liep iets anders! Al sinds 1960 is de heer Hans Bruggink actief als vrijwilliger. Zo begon hij als leider van diverse groepen bij de Nederlandse Padvindersvereniging en heeft hij vanaf de jaren '70 tot heden verschillende functies bij de hervormde en gereformeerde kerk in Vianen gehad. Van 2006 tot 2016 was de heer Bruggink ook betrokken bij de oprichting van een Voedselbank in Vianen en helpt hij vanaf 2007, als belastinginvuller binnen de afdeling CNV Belastingservice in de provincie Utrecht, CNV-leden met het invullen van de belastingformulieren. Sinds 2011 is hij daarnaast ook nog kookvrijwilliger bij het Academisch hospice Demeter in De Bilt en kookt hij op dinsdagavond een heerlijke maaltijd voor patiënten en familieleden. In 2016 is de heer Bruggink toegetreden tot het bestuur van de Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen en organiseert hij mede dit grootse evenement.

Floor Kool
De heer Floor Kool is al sinds 1979 actief als vrijwilliger voor de Hervormde Gemeente in Zijderveld en heeft hij verschillende (bestuurs)functies binnen de kerk uitgevoerd zoals notabel, kerkvoogd/ouderling, diaken en pastoraal ouderling. Ook richtte hij in 1990 de Jeugdraad op en was hij daarvan tot 1999 voorzitter. De Jeugdraad is een ondersteunend orgaan van de kerkenraad die zorg draagt voor het jeugd- en jongerenwerk binnen de kerkelijke gemeente. Ook heeft de raad als doel de jeugd mee te laten praten over het beleid en de gang van zaken binnen de gemeente. 
Naast deze activiteiten was de heer Kool van 2006 tot en met 2014 ook lid van de Raad van Toezicht van de Protestants Interkerkelijke Stichting Huis ter Leede in Leerdam. Huis ter Leede bestaat uit een woon- en zorgcentrum en twee aanpalende flats met zorgwoningen. En was de heer Kool van 2000 tot 2008, voor zijn werkgever Royal Bel Leerdammer, ook lid van de Bedrijfsledengroep CNV.

Coby Teuben–de Klein
In eerste instantie zette mevrouw Coby Teuben–de Klein zich in voor een stichting die hulp verleende aan een zeer arme gemeenschap in Roemenië. Een groep vrouwen, waaronder mevrouw Teuben-de Klein, vond dat betere hulpverlening kon worden gegeven en begon vanaf 1999 met elkaar kleding, schoeisel en "alles wat er verder voor de mensen nodig was" in te zamelen. In 2007 werd besloten om een stichting te vormen om nog meer professionelere hulp te verlenen: Stichting Ondersteuning Sovata. Van 2007 t/m 2013 was mevrouw Teuben-de Klein vicevoorzitter van deze stichting en van 2014-2016 heeft zij de functie van bestuurslid vervuld. Mevrouw Teuben–de Klein zet zich ongelofelijk in voor de stichting door activiteiten te organiseren om zoveel mogelijk goederen te pakken te krijgen, om spullen uit te zoeken en in te pakken in de loods van 

de stichting in Oud-Beijerland en door ook twee of drie keer per jaar spullen naar Roemenië te brengen.
Daarnaast is mevrouw Teuben–de Klein al sinds 1975 vrijwilliger bij de Petrus en Paulus 
Kerk in Everdingen. Zo helpt ze bij de jaarlijkse rommelmarkt, is ze lectrice en is ze schoonmaakster. 

Johan van Oort
Al vijftig jaar is Johan van Oort actief als vrijwilliger. Soms door zich aan te sluiten bij al bestaande verenigingen, meerdere keren ook door zelf een vereniging op te richten. Een voorbeeld is de personeelsvereniging bij de Belastingdienst in Utrecht die hij in 1968 gelijk startte toen hij in dienst kwam en waarvan hij tot 1990 voorzitter was. 
Van 1985 tot 2012 is de heer Van Oort ook actief geweest in de activiteitenverenigingen op campings waar het gezin een seizoensplaats had, had hij van 1998 tot 2013 verschillende functies binnen de R.K. Parochie Maria ten Hemel Opneming in Vianen en was de heer Van Oort van 2006 tot en met 2016 penningmeester van de Parochiële Caritas Instelling (PCI) in Vianen. Sinds 2013 voert hij de functie van penningmeester uit bij de Stichting Mensen met een Missie in Vianen en is hij vanaf 2014 medeoprichter, coördinator en penningmeester van de Stichting SchuldHulpMaatje.

Bart de Jong
De heer Bart de Jong was vanochtend uitgenodigd voor de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding aan dorpsgenoot Floor Kool, maar ook de heer De Jong zelf stond vanochtend in het middelpunt. Al sinds zijn 26ste, in 1983, is de heer Bart de Jong actief als vrijwilliger voor de Hervormde Gemeente in Zijderveld. Zo heeft hij jarenlang verschillende (bestuurs)functies binnen de kerk uitgevoerd zoals notabel, kerkvoogd en pastoraal ouderling. Ook is hij voorzitter van de Zending en Evangelisatie Commissie, een ondersteunend orgaan van de kerkenraad die jaarlijks zendingsavonden voor de eigen gemeenteleden organiseert, de VakantieBijbelWeek en een tentdienst tijdens de 5-jaarlijkse feestweek van Oranjevereniging Zijderveld. Daarnaast is de heer De Jong leider van de gebedskring. 

Riet Sagius-van Amerongen
Tennis is een grote hobby van mevrouw Riet Sagius-van Amerongen. En dan blijft het niet alleen bij zelf 'een balletje slaan'! Sinds 1999 is mevrouw Sagius-van Amerongen vrijwilliger bij de Viaanse tennisvereniging LTV Vianen. Van 1999 tot 2007 heeft zij daarnaast bij deze vereniging ook de functie van bestuurslid Jeugdzaken uitgevoerd én is ze vanaf 2013 zelfs voorzitter van de tennisvereniging. Ook bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (in grootte de tweede sportbond van Nederland) vervult mevrouw Sagius-van Amerongen sinds 2003 verschillende functies; bondsgedelegeerde, wedstrijdleider, districtraadslid… En, alsof dat nog niet genoeg is, is mevrouw Sagius-van Amerongen sinds juni 2016 ook voorzitter van tennisvereniging T.C. Leerbroek. 

Bert van Dijk
Iemand die al 47 jaar dezelfde vrijwilligersfunctie uitvoert… Dat komt niet vaak voor! De heer Bert van Dijk is in 1971 gestart als wedstrijdsecretaris van de zaterdagafdeling bij voetbalvereniging Brederodes en voert deze vrijwilligersfunctie, nu in 2018, nog steeds uit. Daarnaast is hij sinds 1995 ook beheerder van de kleine kas en penningmeester van de supportersvereniging van de voetbalvereniging. 
Sinds 1976 is de heer Van Dijk ook actief als vrijwilliger bij Stichting Actiecomité Grote Kerk Vianen. Met de opbrengsten van de acties die de stichting organiseert worden diverse projecten in en om de Grote Kerk gefinancierd. Zo hielp de heer Van Dijk jarenlang bij de organisatie van rommelmarkten en veilingen en helpt hij nog steeds bij het bakken van oliebollen tijdens de Viaanse Paardenmarkt en Oudjaar. Sinds 2003 is de heer Van Dijk dagelijks actief in de Winkel van Sinkel, een kringloopwinkel waarin allerlei tweedehandsspullen worden verkocht, en is hij vanaf 2007 penningmeester van de stichting. 
Samen met zijn vrouw is de heer Van Dijk daarnaast ook alweer tien jaar vrijwilliger bij zorginstelling ASVZ. Deze zorgorganisatie is gespecialiseerd in kleinschalige zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking en psychische problematiek. Wekelijks worden voor cliënten soosavonden georganiseerd en verzorgd de heer Van Dijk onder andere de barbezetting. 

Jan Scheringa 
Ook de lijst met vrijwilligersactiviteiten van de heer Jan Scheringa is lang! Zo begon de heer Scheringa in 1963 (tot 1974) als bestuurslid bij Volleybalvereniging Shok 68 in Harderwijk en was hij in deze periode ook trainer van een damesteam. Aansluitend vervulde hij tot 1983 de functie van voorzitter en scheidsrechter van volleybalvereniging Vianen ASV'68, was hij van 1976 tot 1994 lid en secretaris van de Sportraad in Vianen en was hij van 1981 tot 1985 voorzitter bij omnivereniging ASV '68. In 1983 richtte hij De Recreanten op; een sportclub waarbij voornamelijk verstandelijk gehandicapten (nog steeds) elke maandagavond met elkaar en vrijwilligers kunnen sporten. 
Ook op andere gebieden dan sport was de heer Scheringa als vrijwilliger actief. Zo was hij van 1978 tot 1993 lid van diverse schoolbesturen, vervulde hij van 1991 tot 2001 de functie van penningmeester bij de Stichting Contacten Roemenië, was hij van 1994 tot en met 2006 lid van de Ondernemingsraad én de Europese Ondernemingsraad van Fortis en was de heer Scheringa van 2007 tot en met 2015 voorzitter van de PUC: het pensioenuitvoeringscomité van Fortis/ASR. 
In 1996 begon zijn lokale politieke carrière! Zo was de heer Scheringa van 1996 tot 2002 voorzitter van het CDA afdeling Vianen en was hij tevens lid van de steunfractie en commissielid. Op 14 maart 2002 trad hij toe tot de gemeenteraad en is hij nog steeds gemeenteraadslid. Vanaf 2010 is de heer Scheringa tevens fractievoorzitter van het CDA en neemt hij deel aan verschillende commissies.

Ria van den Broek
Al vanaf 1992 is Ria Van den Broek vrijwilliger bij het Stedelijk Museum in Vianen. Zij vervult daar diverse functies. In de beginjaren werkte zij vooral als baliemedewerker. De laatste jaren ook als dagverantwoordelijke, waarbij ze verantwoordelijk is voor het openen en sluiten van het museum, het aansturen van de vrijwilligers die dienst hebben en het bewaken van een aantal uit te voeren processen. Mevrouw Van den Broek is daarnaast ook altijd bij bijzondere evenementen aanwezig en ondersteunt ze het horeca- en keukenteam. Sinds 2002 is mevrouw Van den Broek ook vrijwilliger bij Hof van Batenstein in Vianen. Zo helpt ze onder andere wekelijks in het winkeltje en bij het vrijdagmiddagcafé en maandelijks bij het Hofconcert. Ook in de Wereldwinkel in Vianen was mevrouw Van den Broek sinds 2002 vrijwilliger. Gemiddeld twee dagdelen of meer per week stond ze in de winkel. Ook verzorgde ze enkele jaren samen met anderen, de inkoop van wereldwinkelcadeaus en de natuurvoedingsproducten.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden