• Tirza van der Linden met het grote spandoek van Open Doors.
• Tirza van der Linden met het grote spandoek van Open Doors. Foto: Dick Aanen

In beweging voor vervolgde christenen

Algemeen 947 keer gelezen

HOEF EN HAAG • Tirza van der Linden (23) doet in oktober mee aan de loodzware Muskathlon in Jordanië. Naast de sportieve voorbereiding is de inwoonster van Hoef en Haag nog op zoek naar heel veel sponsors voor het goede doel: Open Doors.

Open Doors is een organisatie die praktische hulp en hulp aan christelijke minderheden biedt in landen waar ze onderdrukt worden. Wereldwijd is er een top vijftig van landen gemaakt waar het meest vervolging is.

Tirza hoorde tijdens een open dag van de organisatie van het sportieve evenement. Muskatlon is een sponsorevenement gecombineerd met een reis naar de vervolgde kerk, dat meerdere keren per jaar in verschillende landen wordt georganiseerd. "Mijn hart werd geraakt door het onrecht wat er wereldwijd gebeurt. Ik geloof erin dat we niet alleen op de wereld zijn en daarom ook een verantwoordelijkheid hebben tegenover de mensen om ons heen, dichtbij of ver weg."

Christenen
Er zijn in Jordanië veel vluchtelingen die afkomstig zijn uit de buurlanden: Palestijnen, Syriërs, Irakezen en landen nog verderop. Tirza: "Onder die vluchtelingen zijn ook christenen. Voor het eerst in 2000 jaar is er gevaar voor het christelijke geloof in Irak, Syrië en Afrikaanse landen. Door de IS en andere terroristische groeperingen, moeten de christenen vrezen voor hun leven. Honderdduizenden hebben moeten vluchten, huis en haard moeten verlaten en de enige meegenomen bezittingen zijn vaak de kleren die ze aan hebben."

Traumatische ervaringen staan volgens Tirza in het geheugen van de vluchtelingen gegrift. "Ze voelen zich ongewenst in het land waar ze komen. Dit omdat ze meestal één van de vele duizenden anderen zijn. Gevoelens van verlatenheid en ongewenst zijn, zijn op de voorgrond aanwezig."

Tirza is in het dagelijkse leven bewegingscoach bij een asielzoekerscentrum in Rotterdam. Ze is daar in contact gekomen met veel vluchtelingen uit het Midden Oosten. "Maar nu ga ik naar hen toe om hen te bemoedigen en te steunen. Zij zullen mij veel gaan leren over wat nu vervolging is. Hier in het veilige Nederland hebben we het makkelijk, te makkelijk en dat maakt afhankelijkheid van God 'minder' noodzakelijk."

Naast Tirza zullen in oktober nog zo'n vijftig andere sportievelingen aan de Muskathlon deelnemen. Ze zullen een halve, hele of ultramarathon rennen, 60 kilometer wandelen of 120 kilometer mountainbiken. Het Midden-Oosten staat bekend om zijn ruige terrein en warmte. De Muskathlon leidt deels over onverharde wegen door het bergachtige gebied en deels over de hoofdwegen.

Maar de deelnemers gaan niet alleen naar Jordanië vanwege de sportieve prestatie. Ze ontdekken ook de gevolgen van de crisis voor de kerk in het Midden-Oosten. Tijdens het programma worden ze blootgesteld aan de rauwe werkelijkheid van de vervolging. "Het geweld van onder andere IS heeft de kerk gedecimeerd en de golven van vluchtelingen overstromen Jordanië", schrijft de organisatie Open Doors op zijn website. Tirza: "Samen met de anderen zetten we een stap in hun leven door activiteiten te organiseren op de vluchtelingenkampen."

Marathon
Maar eerst zal er nog hard moeten worden getraind om in oktober de marathon te kunnen volbrengen. Tirza: "Ik heb in mijn leven nog nooit een marathon gelopen. De training verliep eigenlijk wel voorspoedig, hoewel ik de laatste week even wat gas heb moeten terugnemen. Maar ik zet alles in het werk om mijn doel te halen. Het wordt zwaar, maar het staat in geen verhouding met hoe zwaar vervolgde christenen het hebben."

Naast de trainingsarbeid moet Tirza de komende zes maanden ook nog eens 10.000 euro aan sponsorgeld binnenhalen. Ze heeft nog genoeg plannen. Zoals het organiseren van een avond apenkooien voor volwassenen. Maar ook is ze van plan om voor een groep belangstellenden de film Faithkeepers te vertonen.

Belangstellenden kunnen via de persoonlijke site van Tirza op de hoogte blijven van alle acties. Direct doneren kan ook via www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/2169/tirza-van-der-linden.html

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden