• De plek waar zich ooit de oude Wilhelminasluis bevond.
• De plek waar zich ooit de oude Wilhelminasluis bevond. Foto: Aangeleverd

'Archeologisch onderzoek nodig bij oorspronkelijke Wilhelminasluis'

Algemeen 868 keer gelezen

VIANEN • De historische vereniging 'Het Land van Brederode' heeft het college in Vianen verzocht om archeologisch onderzoek te doen op de plek waar oorspronkelijk de Wilhelminasluis heeft gelegen.

De oorspronkelijke waaierdeuren –een ontwerp van ir. Jan Blanken- zijn op enig moment vervangen door puntdeuren. De historische vereniging wil graag weten hoe de waaierdeuren in de sluis bouwkundig waren opgenomen en op welke wijze deze deuren zijn vervangen door gewone puntdeuren. De historische vereniging sluit niet uit dat het oorspronkelijke metselwerk nog aanwezig is. Mogelijk dat dit na het verwijderen van de waaierdeuren onder het zand bedolven is.

Sluiseiland
Maar er is haast geboden. Begin 2019 wordt immers gestart met de bouwactiviteiten op Sluiseiland, op de plek waar (mogelijk) de restanten van de oude Wilhelminasluis liggen. Het risico bestaat dat tijdens het bouwen de restanten van de oude Wilhelminasluis voorgoed zullen verdwijnen. "Het is de enige en laatste kans om de restanten van de Wilhelminakade in kaart te brengen en vast te leggen."

Het jaar 2018/2019 is volgens de Historische Vereniging voor het archeologisch onderzoek perfect geschikt omdat het past in het door de gemeente Vianen uitgeroepen Waterjaar waarin allerlei activiteitenplaats gaan vinden. Zoals de onthulling van het Jan Blanken Monument en de tentoonstelling over Jan Blanken in het Stedelijk Museum. "Daarnaast is een archeologisch onderzoek een 'activiteit' die in het Waterjaar de nodige aandacht zal krijgen van het publiek en de nodige publiciteit zal opleveren."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws gisteren
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden