• Kitty Clerx is in te veel functies de duizendpoot van Omega.
• Kitty Clerx is in te veel functies de duizendpoot van Omega. Foto: Peter Verbeek

Toekomst Omega aan een zijden draadje

Sport 1.217 keer gelezen

VIANEN • Omega, de handbalclub die ooit meer dan honderd spelende leden had, is weggezakt in de anonimiteit. "De komende twee jaren worden cruciaal voor ons voortbestaan", denkt Kitty Clerx, die bijna alle bestuursfuncties voor haar rekening neemt.

Tegenwoordig kan Omega nog maar een half mannenteam op de been brengen, dat zijn competitieduels speelt in combinatie met Achilles (Gorinchem). Daarnaast zijn er een meisjes C, een groeiend gemengde D en enkele 9- en 10-jarige trainingsleden. Het enige dat nog aan vroeger is herinnert is de betrokkenheid van de familie Clerx: vader Huub, dochters Kitty en Wendy, en schoonzoon Raymond Smits.

Pieken en dalen
"Omega was onderdeel van ASV '68 en is in 1978 zelfstandig verder gegaan als Omega", vertelt Kitty (38). Zij is lid sinds 1992 en laat weten dat de club altijd pieken en dalen heeft gehad. "Met bijna 25 spelende leden is dit niet eens ons dieptepunt. Dat was omstreeks 2000, toen we er nog maar tien hadden!" Eigenlijk bestaat Omega alleen nog maar dankzij de inspanningen van de familie Clerx. Huub (63) is trainer/coach van zowel meisjes C als het mannenteam. Wendy biedt daarbij hulp waar nodig. Haar man Raymond is, samen met Samir Zahirovic, trainer/coach van de D-jeugd, terwijl Kitty de duizendpoot van de club is: (wedstrijd)secretaris, tijdelijk voorzitter, penningmeester, scheidsrechter en reserve-trainer. Daarnaast was ze jarenlang speelster van het vrouwenteam. "Vorig jaar speelde dat in combinatie met Celeritas (Bunnik) en dat ging perfect. Celeritas wilde echter alleen onder eigen naam handballen en dat ging ons wat te ver. Vanuit de bond mogen de mannen nog één seizoen als combiteam spelen, en dan valt ook daar de beslissing hoe het verder gaat."

Jeugd
In de huidige setting focust Omega vooral op de jeugd. Hoewel er al vijftig jaar wordt gehandbald in Vianen moet de club opboksen tegen gevestigde sporten als voetbal, hockey en korfbal. "Je kunt de jeugd alleen bereiken via de scholen", denkt Kitty Clerx. "We gaan lobbyen of we tijdens de gymlessen wat clinics mogen verzorgen. Ik zou dat wel willen doen, maar ik heb nu al veel te veel op mijn bordje. We gaan alles op alles zetten om Omega in leven te houden, zullen heel wat horden moeten nemen, en zijn ervan doordrongen dat het met heel kleine stapjes zal gaan. Doordat we in twee Viaanse wijken papier ophalen kunnen we het hoofd boven water houden en zijn we in staat onze jeugdleden, tegen een redelijke contributie, twee keer per week te laten trainen. Straks beginnen we met drie jeugdteams aan de veldcompetitie. Wie een paar keer gratis mee wil trainen kan zich aanmelden via omega@handbal.nl."

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden