Afbeelding

D66 Vianen vraagt aandacht voor klimaatverandering

Algemeen 267 keer gelezen

VIANEN • D66 Vianen riep het college dinsdag tijdens de raad op om de kwetsbaarheid van het eigen grondgebied voor klimaatverandering te onderzoeken via een zogenaamde stresstest.

Ook gemeenten moeten zich volgens de inzichten van het Nationale Deltaprogramma gaan voorbereiden op klimaatverandering. Er moet de komende jaren rekening worden gehouden met hevige regenbuien, periodes van droogte en hitte en de gevolgen van een mogelijke overstroming. "Als Nederland zich niet aanpast, kan de schade tot 2050 oplopen tot 71 miljard euro", volgens D66-raadslid Arie de Groot. "Zie onze motie maar als een wake up-call."

Niet enthousiast
De andere fracties waren niet bepaald enthousiast. "Het lijkt erop dat de verkiezingscampagne is begonnen', sneerde SGP'er Dick den Hertog. Bram Schoonhoven (CDA) en Joop van Montfoort (PvdA) vonden dat het onderwerp thuishoort in het Vijfheerenlanden Beraad. "Dit is iets wat de Veiligheidsregio Utrecht moet oppakken", vond Huib Zevenhuizen (VVD). "Moeten we hier in het laatste half jaar van Vianen nog al onze energie insteken", vroeg Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) zich af. Volgens Harry van Tilburg (VHL Lokaal) is het beter om te kiezen voor een integrale en duurzame aanpak. Naast klimaatbestendig moet de gemeente immers ook energieneutraal en circulair worden.

De Groot trok zijn motie in, nadat hij de toezegging had gekregen dat het punt regionaal wordt opgepakt.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden