Afbeelding

Ook Vianen wil dekkend netwerk AED's

Algemeen 501 keer gelezen

VIANEN • De gemeente Vianen wil net als fusiegemeenten Leerdam en Zederik toewerken naar een dekkend netwerk van AED's. Dat zei burgemeester Wim Groeneweg dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Het college vindt burgerhulpverlening een prima alternatief voor de relatief dure AED-inzet door de brandweer. In het gebied van de Veiligheidsregio Utrecht rukte de brandweer vorig jaar maar liefst 700 keer voor een reanimatie. "Toen de reanimatie nog in de kinderschoenen stond, was dit een mooie taak voor de brandweer om er bij te hebben", aldus burgemeester Groeneweg. "Het is immers een beroepseer om mensen te redden."

Maar enkele jaren later blijkt het ook een kostbare zaak, vooral als voor zo'n reanimatie een volledige bezetting nodig is. Deze taak kan veel beter en goedkoper worden uitgevoerd door de burgerhulpverlening. "Het inzetten van de brandweer is dubbelop." 

Volgend jaar wordt de inzet van de AED door de brandweer opnieuw geëvalueerd. "Die tijd kunnen we gebruiken om in Vianen een eigen burgerservice op te zetten", aldus Groeneweg.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden