• Hans Brander en Sandra Bax hebben hart voor Judo Vianen.
• Hans Brander en Sandra Bax hebben hart voor Judo Vianen. Foto: Peter Verbeek

Judo Vianen is méér dan een judoclub

Sport 1.386 keer gelezen

VIANEN • Verspreid over het jaar organiseert Judo Vianen extra activiteiten om haar vijftigste verjaardag te vieren. De eerste is een clinic die op zaterdagmiddag 17 februari wordt verzorgd door Michael Korrel, en de laatste is een reünieavond voor leden en oud-leden.

In de jaren zestig gaf Hennie Schouten training aan het judoclubje van de personeelsvereniging van rioolbuizenfabriek Bonna. Nadat omnivereniging ASV '68 was opgericht sloot die groep zich daar bij aan. De lessen werden gegeven in de toenmalige gymzaal aan de Lijnbaan. Het judoën kreeg een impuls toen John Vonk, Nederlands kampioen in 1976, zich na zijn huwelijk in Vianen vestigde en zich richtte op het trainerschap.

Veel talenten
"Ik ben lid geworden in 1975", vertelt Hans Brander, een van de huidige trainers. "Gedurende vijftien jaar hadden we veel talenten zoals Cor van Zanten, Pauline Schrijver, Erik Verlaan en Sabrina Meijdam (Nederlands kampioene in 1985). Rond 1987 ging ASV '68 ter ziele en is de naam gewijzigd in Judo Vianen. Daarna heeft de club met Simon van Woerkom (1987) en Albertine Los (2000) nóg twee nationale kampioenen voortgebracht."

Eigen dojo
Na de periode Vonk, overleden na een tragisch ongeval, namen Brander en Marcel Houtzager het trainingsstokje over. Zij hadden veel bagage meegekregen die ze op een goede manier hebben ingezet. Mede dankzij de inspanningen van voorzitter Wim van Althuis kreeg de club, na de bouw van winkelcentrum De Lijnbaan, een eigen dojo in sportcentrum Heldingen. Judo Vianen heeft enkele dalperioden gekend. In 2003 waren er zó weinig leden dat het voortbestaan aan een zijden draadje heeft gehangen. De club krabbelde echter op, voegde jiujitsu toe aan het programma en heeft weer meer dan 100 leden.

Presteren geen must
"Voorheen was Judo Vianen een club waar de leden werden opgeleid om aan wedstrijden mee te doen", zegt Brander. "Dat principe hebben we overboord gegooid. Presteren is geen must meer. We richten ons op de ontwikkeling van het kind, hebben in Coen Versluis, Sandra Bax en mij bevoegde trainers, zijn vormend bezig, coachen op een positieve manier, appelleren aan een goede sfeer en aan het verenigingsgevoel, doen onderzoek naar de aard van blessures en wat we kunnen doen om die te verminderen, besteden aandacht aan pestgedrag, hebben een vertrouwenscontactpersoon voor zowel de kinderen als de ouders en krijgen jaarlijks EHBO-instructielessen."

Zaterdagjudo
Sandra Bax kreeg de ruimte om activiteiten te ontplooien die het belang van Judo Vianen ten goede komen. Zij heeft het zaterdagjudo, voor drie groepen jongste jeugd, weer helemaal op poten gezet. Los van de lessen houdt de club elk jaar drie toernooien voor beginnende eigen leden en twee regionale instaptoernooien. Elke twee jaar gaat de club op zomerkamp.

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden