• Marco Ouwens (45) uit Oss en Piet van Grinsven (65) met hun oorkondes.
• Marco Ouwens (45) uit Oss en Piet van Grinsven (65) met hun oorkondes. Foto: Bas Koppe

Oorkonde voor redders van man in scootmobiel

Algemeen 464 keer gelezen

vianen • Twee vrachtwagenchauffeurs redden vorig jaar het leven van een 72-jarige man, die met scootmobiel en al te water was geraakt aan de Diefdijk in Vianen. Ze kregen voor deze stoere actie woensdag een oorkonde.

Onder het genot van koffie en appelflappen kregen Marco Ouwens (45) uit Oss en Piet van Grinsven (65) uit Vinkel een oorkonde namens Stichting Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, uit handen van burgemeester Wim Groeneweg van Vianen. Het tweetal redde op 5 mei 2017 de heer Brugman (72) uit Culemborg door letterlijk zijn hoofd boven water te houden. De twee Brabantse vrachtwagenchauffeurs stonden op de Diefdijk te wachten op asfalteermachines. "Terwijl wij daar stonden, hoorden we iemand om hulp roepen. We zagen niemand toen we op de dijk stonden. Na een tweede roep om hulp zijn we gaan kijken waar het geluid vandaan kwam", aldus Ouwens.

Het bleek een man in een scootmobiel te zijn die van de dijk was geraakt en in het water terecht was gekomen. Het was volgens de twee niet makkelijk om de man boven water te houden tot de hulpdiensten kwamen. "Hij zat in een scootmobiel en zakte steeds verder weg, maar we durfden hem niet uit het water te trekken," vertelt Ouwens. "Omdat zijn broekspijp omhoog kwam, zagen wij een brace en een slang van een katheter zitten. We waren bang dat hem iets zou overkomen als we hem uit het water zouden halen."

"De hulpdiensten kwamen snel, maar het voelde veel langer. Want ik zat in een ongemakkelijke houding", vertelt Van Grinsven. Volgens Ouwens had de oorkonde niet gehoeven. "De vrouw van het slachtoffer vertelde ons dat het goed met hem gaat en heeft ons een bloemetje gestuurd," vertelt hij. "Dat was voor ons meer dan genoeg." Zijn collega vult aan: "We werden eerder gevraagd om bij de stichting in Amsterdam langs te komen, maar daar hebben we voor bedankt. Later kregen we een telefoontje uit Vianen. De burgemeester wilde de oorkonde erg graag uitreiken."

Daarom zitten de heren driekwart jaar later op het gemeentehuis in Vianen. Burgemeester Groeneweg noemde de actie van de heren een voorbeeld van een warme samenleving, waarin mensen omkijken naar elkaar. Daarop antwoordde Van Grinsven dat zij gewoon hun plicht hadden gedaan door de man boven water te houden. Daarnaast sprak de burgemeester ook zijn verbazing uit. Want een paar maanden geleden werd ook een man met scootmobiel op dezelfde manier gered. Het redden zit de familie in het bloed. Eerder die dag kreeg Ouwens zoon, Danny (19), de penning voor menslievend hulpbetoon van de gemeente Oosterbeek. Hij redde afgelopen oktober een man uit een brandende auto op de A12.

Bas Koppe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden