Afbeelding

LEKSTEDE wijst bijna tweehonderd Viaanse huurwoningen aan voor verkoop

Algemeen 3.728 keer gelezen

VIANEN • LEKSTEDEwonen heeft bijna tweehonderd eengezinswoningen en enkele appartementen voor verkoop aangewezen. De woningen op de verkooplijst worden bij huuropzegging met voorrang aangeboden aan de huurders van de woningcorporatie. Zo hoopt LEKSTEDEwonen voor meer beweging in de Viaanse woningmarkt te zorgen. 

De afgelopen jaren heeft LEKSTEDEwonen een terughoudend beleid gevoerd bij het verkopen van huurwoningen. Vanaf januari 2018 is dit veranderd, want bijna tweehonderd eengezinswoningen en enkele appartementen zijn voor verkoop aangewezen (of voor verhuur in de vrije sector). Ed de Groot licht toe: "Het doel is om meer beweging op de woningmarkt in Vianen te realiseren. De tweehonderd woningen worden niet tegelijk verkocht, maar bij huuropzegging. Zittende huurders kunnen ook hun huurwoning kopen als de woning op de 'verkooplijst' staat. Wij kunnen ons voorstellen dat huurders belangstelling hebben: ze weten immers wat ze kopen en de huidige rentestand is laag."

Ondanks de oplevering van diverse nieuwbouwprojecten stagneert de woningmarkt steeds meer en wordt verhuizen steeds lastiger. Vooral mensen met een middeninkomen, waaronder veel gezinnen, vallen tussen wal en schip. "Met een bruto jaarinkomen tussen de 36.000 en 50.000 euro verdienen zij volgens de huidige regels teveel voor een sociale huurwoning. Men is dus op een woning in de vrije sector of een koopwoning aangewezen. Alleen die zijn er haast niet, laat staan een leuke én betaalbare woning. Daaraan proberen wij nu een bijdrage te gaan leveren", aldus Ed de Groot.

Met de verkoop wil LEKSTEDEwonen met name de doorstroming bevorderen. Bij mutatie (huuropzegging) besluit de woningcorporatie of de voor verkoop aangewezen woning wordt verkocht of eventueel in de vrije sector wordt verhuurd. Bij verkoop wordt de vrijkomende eengezinswoning met voorrang verkocht aan huurders van LEKSTEDEwonen. De huidige huurwoning van de koper (appartement of kleinere eengezinswoning) komt dan weer beschikbaar voor een starter. 

In december zijn de huurders van LEKSTEDEwonen geïnformeerd over dit voornemen en ook het Huurdersberaad heeft positief geadviseerd over het verkoopbeleid. Belangrijk uitgangspunt bij verkoop is dat huurders tien werkdagen voorrang hebben om een beschikbare woning te kopen. Pas daarna kunnen andere belangstellenden een bieding uitbrengen bij de makelaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden