Afbeelding
Foto: PR Stedelijk Museum

Simon Hartings exposeert airbrushkunstwerken in Stedelijk Museum

Algemeen 623 keer gelezen

VIANEN • Bij Stedelijk Museum Vianen is vanaf zondag 21 januari de expositie 'AIRBRUSH' te zien, een tentoonstelling van het werk van de Viaanse kunstenaar Simon Hartings.

Simon vertegenwoordigt een stroming die ook wel buitenstaanderskunst ('outsider art') wordt genoemd. Dit is kunst die buiten de bestaande kunstkringen ontstaat. De kunstenaars binnen deze stroming hebben zich vaak eigenhandig het vak aangeleerd en hebben geen opleiding aan een kunstacademie genoten.

Simon, 38 jaar, is gediagnosticeerd met autisme. Hij pakte het airbrushen in zijn tienerjaren op. Airbrush is de techniek waarmee met een pistool onder hoge druk verf op een oppervlak wordt gespoten. Langzamerhand ontwikkelde hij zijn eigen stijl waarin dieren en mensen centraal staan. Conservator Afiena van IJken: "Simons fascinatie voor bepaalde onderwerpen en zijn toewijding, aan één schilderij kan hij meer dan honderd uren werken, zijn kenmerkend. Hij airbrusht in de eerste plaats voor zichzelf, niet om zich te conformeren aan de kunstwereld, en dat maakt zijn werk heel bijzonder."  

Een bekend voorbeeld van buitenstaanderskunst is de Salvation Mountain in Californië, Verenigde Staten, van Leonard Knight. In 28 jaar bezochten miljoenen mensen de door Knight met felle kleuren en bijbelteksten beschilderde berg. Sinds 2016 heeft de Hermitage in Amsterdam een permanente expositie met buitenstaanderskunst ingericht onder de naam Outsider Art Museum. De stroming begint steeds invloedrijker te worden in de internationale kunstwereld. Het Stedelijk Museum Vianen is daarom zeer verheugd dat het Simon Hartings' werk voor het eerst aan het publiek kan tonen.

De expositie 'AIRBRUSH' is tot en met zondag 25 maart te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden