Afbeelding
Foto: Peter Verbeek

Slotraceclub Fastlane 2.0 lonkt naar Europese wedstrijden

Algemeen 1.051 keer gelezen

EVERDINGEN • De slotraceclub Fastlane 2.0 uit Everdingen is in de race voor het verrijden van internationale wedstrijden.

De ruimte waar de leden en gastrijders van slotraceclub Fastlane 2.0 hun favoriete sport beoefenen heeft vrijwel alles waar een mancave aan zou moeten voldoen. Meest in het oog springend is de gigantische zessporige houten racebaan met een lengte van 63 meter, waar ze hun miniatuurauto's met razende snelheden hun rondjes laten rijden. Ook zijn er voldoende werkplekken en gereedschappen om reparaties uit te voeren. Er kan een partijtje worden gedart, er is een aangename zithoek met de mogelijkheid tot televisie kijken, en uiteraard is er een barretje met tapbier.

Robbert van de Lagemaat en Jan de Gier hebben in februari 2004 slotraceclub Fastlane opgericht. Een slotcar is een schaalmodel (1:32 of 1:24) van een raceauto die is voorzien van een speciale geleider en een elektromotortje dat de achterwielen aandrijft. De geleider past in een spoor van de racebaan en geeft daardoor de richting aan. Met een regelaar kan de rijder de hoogte van de spanning regelen en zodoende gas geven of remmen. Het aantal slots (sporen) van een racebaan varieert van twee tot maximaal acht. Van een mannenhonk was bij de oprichting van Fastlane absoluut geen sprake, want de mannen begonnen in een voormalige fruitschuur annex koeienstal, met een Fleischmann-racebaan van 32 meter lengte met vier sporen. Anderhalf jaar later verhuisden ze naar de huidige ruimte, de eerste verdieping van een fabriekshal aan de Tienhovenseweg. Daar hebben ze negen maanden gebouwd aan een kunststof Carrera-baan van 52 meter met zes sporen.


Toonaangevend
"Dat was toen het neusje van de zalm", merkt Van de Lagemaat op. Fastlane werd een toonaangevende club in ons land. We hielden niet alleen clubwedstrijden maar werden ook opgenomen in de wedstrijdencyclus van het NK, in de Le Mans-klasse. De baan was geschikt voor alles wat mondiaal op de circuits werd gereden. Het ledental groeide tot maximaal dertig, in 2010. Met teams van vier of vijf leden reisden we regelmatig naar onder andere Spanje om daar mee te doen aan 24-uursraces."
In het clubgebouw was ruimte voor een nóg grotere baan. Kunststof banen zitten vast aan fabrieksnormen, terwijl een houten baan naar eigen ontwerp kan worden gemaakt. Het heeft bijna twee jaar geduurd voor het ontwerp klaar was. "We zijn uitgekomen op een baan van 63 meter van zes sporen, met een verwaarloosbaar verschil van 7 millimeter per spoor", vertelt Jan de Gier. "In 2016 is Marcel Mooring lid geworden, en met zijn drieën hebben we de nieuwe baan gefinancierd. Die is vorig jaar in Spanje gebouwd, door een bedrijf dat daar in is gespecialiseerd. De Carrera baan doet nog steeds dienst bij een collegaclub in Eindhoven. De houten baan bestaat uit vijftig delen, en na het transport naar Everdingen zijn onze leden en twee Spanjaarden drie dagen bezig geweest met de opbouw. Nadien was er zes weken gemoeid met de fine-tuning: verlichting, sponsorbestickering van elke bocht en een geavanceerd tijdmetingsysteem via flatscreens."

SRC Fastlane 2.0, zoals de slotraceclub na de komst van Mooring heet, staat met de mooiste en de grootste baan van nagenoeg heel Europa ook internationaal op de kaart. Met twintig leden en gastrijders die uit heel Nederland regelmatig tegen een vergoeding komen racen kan de vereniging zich bedruipen. Ze zijn welkom op woensdag- en vrijdagavond. Elke week wordt er een clubrace gehouden, terwijl de andere avond bedoeld is voor trainen en sleutelen. Fastlane 2.0 is gastheer van alle Formule 1-races en is daarnaast in trek voor alle schaalmodellen. Dit jaar wordt de baan bovendien afgehuurd en staat in de planning het Belgisch kampioenschap voor Le mans-modellen.
"Het is een grote wens om die fantastische baan intensiever te gebruiken", zegt Marcel Mooring. "In ons land, met maximaal 250 actieve leden, zit slotcarracing nog in de hobbysfeer. We gaan ons best doen om een samenwerking aan te gaan met Spanje en Duitsland om voor deze drie landen een kampioenschap op poten te zetten. Ik hoop dat het gaat lukken."

Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden