• Hetty Dortland (l) en Liz Geurts in de gezellige ontmoetingsruimte van Winkel & Zo.
• Hetty Dortland (l) en Liz Geurts in de gezellige ontmoetingsruimte van Winkel & Zo. Foto: Dick Aanen

'Samen ouder worden in Everdingen'

Algemeen 1.248 keer gelezen

EVERDINGEN • Stichting Vitaal Dorp gaat samen met de ouderen in het dorp aan de slag met een nieuw project van het Oranjefonds.

'Op weg naar een Everdingen waar men prettig oud kan worden'. Dat hoopt Stichting Vitaal Dorp te bereiken door mee te doen aan het project 'Samen Ouder' van het Oranjefonds.

De inwoners van het dorp kennen de andere projecten van de stichting al een tijdje: de buurtsuper 'Winkel & Zo' naast het dorpshuis en het Landgoed Everstein. Hier werken mensen met een beperking samen met vrijwilligers en beroepskrachten aan een zinvolle dagbesteding. Toen Hetty Dortland en Liz Geurts vijf jaar geleden de eerste plannen maakten hadden ze een paar doelen voor ogen. "In het dorp was behoefte aan een winkel", vertellen ze. "En daarnaast was er behoefte aan zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking."

Zeventien 'mee-werkers' werken op dit moment in de winkel en op het landgoed. Zij komen uit Everdingen zelf, maar ook uit omliggende plaatsen zoals Vianen, Culemborg, Leerdam en Asperen. Van het landgoed komen verse groenten, fruit en kruiden, die in de winkel worden verkocht. De winkel heeft niet alleen de functie van supermarkt; er is een gezellige ontmoetingsruimte met tafels en stoelen, bezoekers kunnen voor een klein bedrag een heerlijke kop koffie bestellen. Er zijn vers belegde broodjes verkrijgbaar en iets lekkers voor bij de koffie. Ook persoonlijke cadeautjes en mooie biologische streekproducten zijn te koop. En 'Boek-Spot' is er gevestigd, een grote boekenkast waar bezoekers hun boeken met elkaar kunnen delen. Vrijwilligers van Vitaal Dorp zorgen ervoor dat de boeken goed staan en aangevuld worden. "En wij zorgen dat het schoon blijft", zegt Hetty. Voor de mee-werkers betekent de grote variatie aan activiteiten ook dat ze afwisselende werkdagen kunnen hebben. "De meesten werken zowel in de winkel als op het landgoed", vertellen Hetty en Liz. "Voor iedereen is er wel iets te doen, we kijken bij iedereen waar ze blij van worden. Dat vinden we heel belangrijk." De supermarkt en het landgoed zijn gestart met subsidie van verschillende fondsen, met een lening van de gemeente Vianen en dankzij de inwoners van het dorp, die obligaties hebben gekocht. Inmiddels draaien winkel en landgoed zonder subsidie en zijn er meerdere betaalde krachten waaronder Hetty en Liz. Ook Peter ten Have, de projectleider van het landgoed heeft een salaris, nadat hij zich heeft laten omscholen tot begeleider van de mee-werkers.

Stichting Vitaal Dorp is nu klaar voor het derde project: 'Samen Ouder'. Een startsubsidie van het Oranjefonds voor de komende drie jaar ligt klaar, het fonds biedt ook coaching en trainingen. Het is tijd om concrete plannen te gaan maken. In Everdingen zijn al diverse activiteiten voor ouderen, zoals een wekelijkse handwerkclub en de maandelijkse open eettafel. "Dat kunnen we misschien uitbreiden", geeft Liz als concreet voorbeeld. "Op het Landgoed hebben we ook een atelier waar we kunnen creatief bezig zijn en daar is ook een keuken. Je kunt je voorstellen dat als aan het eind van de dag het atelier dicht gaat, ouderen daar bij elkaar komen voor een kookclub."

De stichting wil geen kant-en-klaar plan presenteren. "Het is juist de bedoeling dat we samen met de nieuwe kartrekker, met initiatiefnemers van andere activiteiten én natuurlijk met de ouderen in het dorp zelf gaan kijken waar behoefte aan is", lichten Hetty en Liz toe. "Het openbaar vervoer in Everdingen is een probleem, we onderzoeken of we een deelauto kunnen inzetten. Voor sommige ouderen is er misschien behoefte aan dagopvang, wij hebben daar de locatie voor, dus dat zou mogelijk zijn. Ouderen willen hun eigen rol spelen in de samenleving en tegelijkertijd zien we signalen van eenzaamheid. Wij willen er met elkaar aan werken dat ouder worden in Everdingen op een leuke manier kan."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden