Teus Admiraal in het Beatrixziekenhuis.
Teus Admiraal in het Beatrixziekenhuis. (Foto: Tom Oostra)

Fotograaf Teus Admiraal positief over herstel

  •   5819 keer gelezen

GORINCHEM/WERKENDAM • Teus Admiraal werd getroffen door een herseninfarct. De komende maanden staan in het teken van revalideren.

Voor wie kamer 508 van het Beatrixziekenhuis binnenloopt, is het even schrikken. Teus Admiraal, die o.a. fotografeert voor Het Kontakt en het Algemeen Dagblad, zit in een rolstoel naast zijn ziekenhuisbed. Het tafereel is het gevolg van een herseninfarct, waardoor de Werkendammer de vrijdag voor de jaarwisseling getroffen werd.

Toen hij die dag in zijn thuiskantoor een telefoonnummer wilde noteren, kon hij plotseling zijn linkerarm niet meer bewegen, net als zijn linkerbeen en de rest van de linkerkant van zijn lichaam. Rond 15:30 uur werd hij met een ambulance naar Gorinchem gebracht, waar hij met een veel te hoge bloeddruk in het ziekenhuis werd opgenomen.

Winterberg
De schrik zit er dan goed in, maar Teus' vrouw Teunie is ook enigszins opgelucht. "Ik ben blij dat het gebeurd is toen Teus op een bureaustoel zat en niet toen hij even daarvoor zijn kleindochter Isa uit bed heeft gehaald." De herseninfarct trof Teus bovendien enkele dagen voor hij met Teunie naar Winterberg zou rijden voor een paar dagen er tussenuit.

In het Beatrixziekenhuis zit Teus er bijna een week later monter bij. "De onderkant van mijn arm kan ik nog niet bewegen, maar in mijn been komt het gevoel alweer terug", zegt hij, terwijl hij zijn voet beweegt.

Wedstrijdjes
Met zijn buurman in kamer 508 houdt hij wedstrijdjes wie de laagste bloeddruk heeft. Deze morgen wint zijn kamergenoot weer, maar het scheelt vrijwel niks. "Zo laag is 'ie de afgelopen dagen nog niet geweest bij jou, Teus", klinkt het van het bed naast hem. Zo heeft hij al veel bemoedigende woorden gehoord. "Die woorden zijn heel fijn, maar ik moet realistisch blijven. Je weet nu eenmaal niet hoe het herstel uit gaat pakken."

Teus blijft echter positief. Samen met Jan de Fijter uit Andel, een bekende van Teus die als fysiotherapeut in het Beatrixziekenhuis werkt, heeft hij zijn eerste stappen alweer gezet. "Dat vind ik mooi", klinkt het dankbaar. "Er wordt hier zo ontzettend goed voor me gezorgd."

Als fotograaf die normaal gesproken het rivierengebied en zelfs nog een deel van de Bommelerwaard onder zijn hoede heeft is Teus een bekend gezicht in de streek. In het Beatrixziekenhuis wordt hij constant herkend en aangesproken.

Niet naar beneden
"Van Teunie mag ik niet meer naar de benedenverdieping, omdat ik zowat iedereen ken en met iedereen een praatje maak. Dat is niet goed voor m'n bloeddruk", zegt Teus lachend. Ook van buiten het ziekenhuis stromen de beterschapswensen binnen. "Dat doet me goed en daarvoor wil ik iedereen erg graag bedanken."

Deze week verkast Teus naar revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Hoe lang het herstel gaat duren is nog onduidelijk, maar het zit niet in de aard van Teus om bij de pakken neer te gaan zitten.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK