• Het bestuur van De Biezen: Adri van Houwelingen, Ties Middelkoop en Bert Wiekens.
• Het bestuur van De Biezen: Adri van Houwelingen, Ties Middelkoop en Bert Wiekens. Foto: Peter Verbeek

Biljartclub De Biezen wil doorgroeien

Sport 1.649 keer gelezen

HAGESTEIN • Veel sporten, waaronder dammen, schaken, biljarten en bridgen, vergrijzen in sneltreinvaart. Ook biljarten is een sport die niet echt in trek is bij de jongeren, en het aantal competitieteams neemt jaarlijks af. Het is daarom verheugend dat in Hagestein anderhalf jaar geleden een nieuwe biljartvereniging is opgericht: De Biezen.

Dat die biljartclub er is gekomen komt mede door toedoen van Danny Ruytenburg, de toenmalige uitbater van dorpshuis De Biezen. Hij biljartte bij Het Fust (Vianen), had affiniteit met de sport, en beschikte in het dorpshuis over een goed biljart waar weinig op werd gespeeld. Na links en rechts polsen of er voldoende animo voor was is vorig jaar juni bv De Biezen opgericht.

Wedstrijdkleding
"We hebben gekozen voor de Woerdense Bond omdat die wat informeler is dan de Koninklijke bond. Biljarten in officiële wedstrijdkleding is niet aan de orde", vertelt penningmeester Bert Wiekens. "Het team van Ruytenburg stapte in zijn geheel over naar De Biezen, terwijl Ties Middelkoop, Adrie van Zuidam, Adri van Houwelingen en ik zich als tweede team zijn aangemeld. We spelen in dezelfde poule, en kunnen daar goed mee. Dit seizoen is er een driemansteam bij gekomen, met gelukkig twee jongeren. Dat staat op dit moment laatste in zijn poule en moet zijn draai nog vinden."

Dorpshuis De Biezen heeft in Joep van Putten sinds enkele maanden een nieuwe beheerder. Ook hij is een biljarter, die voorheen zijn partijtjes bij De Rooie Reiger (Vianen) speelde. Hij draagt de sport een warm hart toe en zorgt er voor dat het biljart optimaal wordt onderhouden en dat het laken regelmatig wordt vervangen. "De Biezen heeft inmiddels veertien leden, waarvan er dertien inzetbaar zijn voor de competitie", zegt secretaris Adri van Houwelingen.

Wensen
"Voor drie teams is dat eigenlijk een te smalle basis. Het is een grote wens van het bestuur om te groeien en ook een driebandenteam op de been te brengen. Daarnaast is er ruimte voor jeugdspelers die kunnen rekenen op begeleiding, terwijl we ook willen beginnen met een biljartmiddag voor senioren. Met een contributie van 85 euro voor competitiespelenden en 35 euro voor recreanten zijn we beslist geen dure vereniging."

Naast de competitie (22 wedstrijden per seizoen) heeft De Biezen elke maandag een trainingsavond. Vorig jaar is na de competitie een familiedag gehouden. 's Morgens hebben de leden gebiljart volgens het zelfbedacht 5-5-5 systeem en geklaverjast. In de loop van de middag schoven de vrouwen aan voor een borreluurtje met daarna een dinertje in De Huyskamer.

Ook is in december een open eindejaarstoernooi gehouden. Wie belangstelling heeft kan op maandagavond vrijblijvend een kijkje komen nemen in dorpshuis De Biezen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden