Afbeelding
Foto: Levien Vermeer

Sinterklaas komt ook langs bij Voedselbank Leerdam

Algemeen 315 keer gelezen

VIANEN/LEERDAM • Sint en Kerst zijn feesten van gezelligheid, saamhorigheid, en warmte, maar voor sommige mensen is het heel anders, weet Martine Visser, coördinator van Voedselbank Leerdam.

Ze legt uit: "Dit is een moeilijke periode voor deelnemers van Voedselbank Leerdam en hun kinderen. Want je zult maar van gas, water en licht afgesloten zijn, dan is het niet zo warm. En op school staat alles in het teken van Sinterklaas, die iedereen cadeautjes geeft. Maar het is wrang te ontdekken dat hij blijkbaar zijn lievelingetjes heeft. Want de één krijgt bij wijze van spreken een Nintendo in zijn schoen, en de ander een chocoladeletter. Dat is voor een kind heel hard, dat proeven wij." 

Het vieren van Sinterklaas heeft altijd aandacht gekregen vanaf de oprichting van de Voedselbank, vertelt Martine. "Vanaf 6 december worden we altijd overspoeld met sinttraktaties. Het smaakt natuurlijk net zo lekker na 5 december, maar voor kinderen is de magie er vanaf. Dat is waarom we al een paar jaar vragen om vóór het feest pepernoten te schenken. De Leerdamse bibliotheek is daarop ingesprongen en fungeert als verzamelpunt. Maar ook scholen zijn betrokken, het is erg leuk als mensen meedenken." 

Verlanglijstjes
In de gang in het pand van Voedselbank Leerdam staan dozen met speelgoed. Martine legt uit: "Dat komt ieder jaar binnen, en deelnemers van de Voedselbank kunnen daarvan iets uitzoeken waarmee ze thuis feest kunnen vieren. Als die mogelijkheid ontbrak, zouden sommigen niets aan Sinterklaas doen. Deze mensen zijn veelal aan het overleven, dan is het lange termijn denken vaak weg, dus sparen voor een sintcadeautje is ook niet aan de orde. Mijn criterium is wel: als je het niet aan je eigen kind zou geven, geef het dan ook niet aan ons. Kinderen van ouders die op de Voedselbank zijn aangewezen zijn geen tweedehands of tweederangs kinderen." Martine vindt niet dat er iets mis is met tweedehands, maar ze zegt: "Ieder kind wil weleens wat nieuws en we gunnen het ze, echt mee te kunnen doen. De waarde van het kind ligt niet in de waarde van het cadeau, maar het werkt wel mee." 

Daarom heeft ze via Facebook een oproep gedaan cadeaus te sponsoren, van twintig euro per kind. "Daar kunnen we iets degelijks voor kopen, niet dat het na één keer spelen al kapot is." Dus zijn de verlanglijstjes geïnventariseerd. Martine vist er één uit de stapel. "Hier schrijft een kind: 'Ik wil graag een nieuwe telefoon'. Nou dat gaat iets boven het budget, maar de Barbie komt er dichterbij. Dat is toch geweldig, dat we daar aan kunnen voldoen?!" 

Verder komt er een groot sinterklaasfeest op locatie, georganiseerd door stichting Samen voor Sint. Martine is daar heel blij mee. "Zij regelen alles. Er komen jonglerende Pieten, het wordt één groot feest." Martine merkt op dat de Voedselbank echt wordt gedragen door Leerdam en omstreken. "Het is hartverwarmend dat er zo spontaan is gereageerd op het sponsorverzoek, we hoeven het niet allemaal alleen te doen."

Donaties zijn welkom op:  NL83 RABO 0111 5787 28 t.n.v. St. Steunpunt Voedselbank Leerdam.

Levien Vermeer
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 6 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 18 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden