• Het bestuur van stichting 'Roeien in Vianen' heft het glas.
• Het bestuur van stichting 'Roeien in Vianen' heft het glas. Foto: Peter Verbeek

Studentenroeiers gaan trainen op Merwedekanaal

Sport 1.363 keer gelezen

VIANEN • In hun zoektocht naar betere trainingsfaciliteiten hebben de Utrechtse roeiverenigingen Triton en Orca hun ogen laten vallen op het Merwedekanaal bij Vianen. Afgelopen zondag is de roeiloods op Sluiseiland officieel in gebruik genomen.

Zowel Triton als Orca hebben een lange staat van dienst. De eerste bestaat zelfs al sinds 1880! Jaarlijks vechten nieuwe studenten om het lidmaatschap. Van de gemiddeld 650 aanmeldingen die beide clubs krijgen kunnen ze er slechts 250 honoreren. De meeste studenten gaan voor recreatief roeien, en een kleiner aantal kiest voor wedstrijdroeien. Daarbij meten ze zich niet alleen met studentenroeiverenigingen uit ons land, maar roeien ze regelmatig ook op internationaal niveau. Zowel Orca als Triton leveren al heel lang roeiers aan zowel de nationale als aan de Olympische roeiselectie.

Topsportlocatie
"Orca en Triton hebben een clubgebouw met gescheiden compartimenten", vertelt Rian Bosch, bestuurslid van Triton. "Hun leden trainen op een deel van het Merwedekanaal dat door Utrecht loopt. Door grootschalige verstedelijking en een toenemende hoeveelheid pleziervaartuigen wordt dat water té gevaarlijk als topsportlocatie. Om ook in de toekomst op het hoogste niveau mee te kunnen doen en te concurreren met grote (inter)nationale verenigingen is een goede trainingslocatie van eminent belang."

In seizoen 2015/2016 hebben Triton en Orca hun samenwerking geïntensiveerd door op zoek te gaan naar betere opleidings- en trainingsmogelijkheden, met name voor de kleinere boten. Vianen is daarbij als meest geschikte uit de bus gekomen. In Utrecht is slechts een baanlengte van maximaal 5 kilometer beschikbaar, terwijl in Vianen vanaf Sluiseiland tot voorbij Meerkerk kan worden geroeid. Dat komt in elk geval de duurtraining ten goede.

"De gemeente Vianen was erg welwillend en enthousiast, en heeft ons een tijdelijke plek op Sluiseiland aangeboden. We hebben daarna de stichting 'Roeien in Vianen' opgericht", gaat Rian Bosch verder. "Op Sluiseiland mochten we een loods plaatsen, voor de opslag van zo'n twintig boten, met een capaciteit voor 40 tot 60 roeiplekken. Zowel Orca als Triton hebben daar 10.000 euro voor beschikbaar gesteld. Hoewel het een heel Spartaanse loods is geworden, niet geïsoleerd en zonder toiletruimte, hadden we daar niet genoeg aan."

Om ook de aanschaf van onder andere een busje voor het vervoer van negen studenten van Utrecht naar Vianen en terug, stellingen voor de boten en trappen om de (geschonken) vlonders te bereiken, te kunnen financieren is vorig jaar december, in samenwerking met het Universiteitsfonds, een crowdfunding actie gestart. Die heeft dermate veel geld opgeleverd dat alle wensen gerealiseerd kunnen worden. Als dank voor die bijdragen is zondagmiddag een bord onthuld met daarop de namen van de gulle gevers.

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden