Afbeelding
Foto: Archieffoto

St. Wipkorenmolen blijft hoopvol over binnenhalen sponsorgeld

Algemeen 751 keer gelezen

VIANEN • Het bestuur van de stichting Herbouw Wipkorenmolen in Vianen verwacht de komende maanden nog tonnen aan sponsorgelden binnen te slepen. "Voorwaarde is wel dat de gemeente de belofte om 150.000 euro aan subsidie te verstrekken ook daadwerkelijk nakomt", zegt bestuurslid Arti Enkelaar.

Het is de bedoeling om de historische korenmolen die in 1913 is afgebrand en waarvan de gemetselde onderbouw vervolgens in 1965 werd gesloopt weer terug te brengen in het beschermd stadsgezicht van Vianen, volgens het originele bouwbestek uit 1691.

Wethouder André Landwehr heeft in een gesprek met het stichtingsbestuur aangegeven dat hij de subsidie wil intrekken. Een paar jaar geleden is de afspraak gemaakt dat de gemeente alleen subsidie verleent als de stichting zelf via sponsoring of andere inkomsten zorgt voor de resterende 70 procent van de bouwkosten (ongeveer 950.000 euro). Tot nu toe is er voor een bedrag van 140.000 euro aan sponsorgelden toegezegd. Dat biedt te weinig soelaas, vindt Landwehr.

Verbouwereerd
Tijdens de begrotingsraad van dinsdag zei Landwehr dat het intrekken van de subsidie is gebeurd met wederzijdse instemming. Daar is volgens bestuurslid Arti Enkelaar geen sprake van. "Tijdens het gesprek met de wethouder heeft het bestuur niet gelijk gereageerd. Maar wij waren na afloop totaal verbouwereerd. Want terugtrekken van de subsidie zou voor onze stichting desastreus zijn."

Volgens Enkelaar is er een afspraak met de gemeente Vianen dat de stichting tot 1 mei 2018 de tijd heeft om die aanvullende sponsorgelden binnen te halen. Enkelaar: "Ik heb nog steeds de hoop en verwachting dat dat gaat lukken."

Enkelaar wijst op zeer constructieve gesprekken die momenteel met het bedrijf Dekker Hout in Vianen worden gevoerd. Ook wordt gesproken met Staatsbosbeheer, die eikenhout uit de eigen bossen beschikbaar stelt voor duurzame projecten in Nederland. Dat gebeurt onder de noemer Hollands Hout.

Tijdens de begrotingsraad werd Landwehr terechtgewezen door raadslid Dick den Hertog (SGP). De nestor in de raad vindt dat de stichting Herbouw Wipkorenmolen tot 1 mei de kans moet krijgen om sponsorgelden binnen te halen. De wethouder gaat binnenkort opnieuw in overleg met de stichting.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden