• Wickey van den Brink (l.) en Elly van Stiphout.
• Wickey van den Brink (l.) en Elly van Stiphout. Foto: Dick Aanen

Op weg naar een dementievriendelijk Vianen

Algemeen 1.124 keer gelezen

VIANEN • De afdeling Lekstroom van Alzheimer Nederland gaat zich actief inzetten om van Vianen een dementievriendelijke gemeente te maken.

De afdeling sluit zich aan bij de landelijke actie 'Samen dementievriendelijk', een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS. De actie is onderdeel van Deltaplan Dementie.

Vorige week maandag sloot de afdeling Lekstroom een participatieverdrag met de gemeente om de kwaliteit van leven van inwoners met dementie te verbeteren. De gemeente wil dat mensen met dementie zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen deelnemen.

"Voor mensen met dementie betekent dit het voorzien in een omgeving die hen herkent, erkent en aanvaardt zonder vooroordelen en taboes, waardoor de levenskwaliteit voor hen verbetert. Het is tevens een omgeving waarin mantelzorgers, partners, familie en vrienden erkenning vinden voor hun positie en ondersteuning krijgen bij hun taak."

Impact van dementie
In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. "Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000", aldus Alzheimer Nederland. "Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Wij willen de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Een projectgroep van vier dames van de afdeling Lekstroom van Alzheimer Nederland gaat sinds deze maand daadwerkelijk aan de slag. Het zijn Elly van Stiphout, Alieke van Vonno, Wickey van den Brink en Janneke van Tilburg. De projectgroep gaat zich bezighouden met verspreiden van informatie over dementie en daarmee het doorbreken van het taboe rond de ziekte.

Wickey van den Brink: "Ook stellen we de vraag: Hoe signaleer je dat iemand dementie heeft en hoe ga je daarmee om? We gaan voorlichtingsbijeenkomsten houden voor onder andere supermarkten, sportverenigingen en banken. We beginnen binnenkort met voorlichting aan huishoudelijke hulpen. Zij hebben immers dagelijks te maken met dementerende mensen."

Regie
Mensen met dementie zijn volgens Wickey van den Brink in de eerste jaren nog uitstekend in staat om zelf de regie te houden. "Het is heel belangrijk dat mensen die beginnen te dementeren zolang mogelijk hun gebruikelijke activiteiten kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld boodschappen doen."

Elly van Stiphout: "Het zou goed kunnen zijn dat deze mensen een tikkeltje verward overkomen. Of dat ze per ongeluk een artikel in hun tas stoppen en vergeten te betalen. In dat soort situaties is het belangrijk dat het winkelpersoneel niet gelijk alarm slaat, maar dat ze herkennen dat het hier gaat om dementerende mensen die met respect moeten worden behandeld. Het is belangrijk om te weten hoe we deze mensen kunnen helpen."

Omzien naar elkaar
Door de bezuinigingen in de thuiszorg wordt een groter beroep gedaan op mantezorgers. Het is daarom belangrijk dat rond de mantelzorgers een dementievriendelijke omgeving wordt gecreëerd. Die ook bereid is om de handen uit de mouwen te steken.

"Eigenlijk is onze maatschappij nog niet goed ingericht op het groeiende aantal mensen met dementie", zegt Elly van Stiphout. "We moeten toe naar een samenleving waarin we meer omzien naar elkaar. Ook buren kunnen hun steentje bijdragen. Dat hoeven lang niet altijd heel groot te zijn. Maak eens een praatje, breng eens een bezoekje. Nodig mensen eens uit om te komen eten. Het zijn soms van die kleine dingen die het verschil kunnen maken.


Aanmelden voor een voorlichtingsbijeenkomst kan via e-mailadres vianendementievriendelijk@gmail.com of via de Facebook-pagina.


facebook.com/dementievriendelijkvianen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden