• De kermis tijdens de Paardenmarkt dit jaar.
• De kermis tijdens de Paardenmarkt dit jaar. Foto: Nico van Ganzewinkel

Sluiseiland en de evenementen: De échte zorgen beginnen na 2019

Algemeen 1.225 keer gelezen

VIANEN • De ontwikkeling van Sluiseiland baart organisaties van evenementen als Nationale Sleepbootdagen en Paardenmarkt lichte zorgen. Maar volgens wethouder Marcel Verweij komt het allemaal goed.

De organisaties van beide evenementen hebben onlangs een gesprek gehad met Marcel Verweij en zijn onvertogen positief over de insteek van de wethouder. Hij is dan ook erg stellig: "We dragen dit soort evenementen natuurlijk een warm hart toe en we zetten ons er zeker voor in om ze te laten voortbestaan. Ik vind dat je het als gemeente ook moet toejuichen, al die mensen die zich vrijwillig inzetten om iets op poten te zetten in een stad."

De twee organisaties hebben ieder hun eigen kopzorgen met betrekking tot de ontwikkeling van Sluiseiland. Bij stichting Paardenmarktcomité zorgt vooral de forse verkleining van het huidige evenemententerrein voor onrust. Het huidige terrein verschuift in de Sluiseiland-plannen in de zuidelijke richting naar de kolk: het grasveld – waar tijdens de Paardenmarkt een fietsenstalling en nog een kermisattractie staat – wordt bij het evenemententerrein getrokken. Maar aan de noordkant verdwijnt er juist een stukje evenemententerrein, daar komt een groenvoorziening voor het grote appartementencomplex dat aan de andere kant van de Brugdijk gaat verrijzen. Gevolg: het Viaanse evenemententerrein verliest een derde aan omvang, waarmee de Paardenmarkt met haar kermis in de knel komt. Een kermis die voor het evenement van vitaal belang is. Vicevoorzitter Kees de Kruif: "De opbrengst ervan is jaarlijks zo'n vijftig procent van ons budget." Een kleiner terrein betekent minder attracties en dus minder opbrengsten. Het comité heeft daarom het verzoek ingediend bij de wethouder om volgend jaar de Kanaalweg bij het terrein te mogen betrekken. De Kruif: "We zouden daar dan volgend jaar mee kunnen proefdraaien om te kijken of het organisatorisch allemaal goed werkt." De gemeente staat positief tegenover een dergelijke proefballon, alleen kan wethouder Verweij nog niet helemaal overzien wat voor gevolgen dit heeft. "We moeten dit nog helemaal uitzoeken, met name wat voor effect dit heeft op de hele zwaailichtsector oftewel: de hulpdiensten."

Horecaplein
Tot zover de Paardenmarkt. Bij de organisatie van de Nationale Sleepbootdagen zijn de zorgen anders van aard. De verkleining van het evenemententerrein levert daar geen problemen op. Maar, de algehele ontwikkeling van het terrein zorgt natuurlijk wel voor bedenkingen op lange termijn. Vooral met de betrekking tot het horecaplein, wat voor de organisatie van de Sleepbootdagen weer haar grootste inkomstenpost is. Verweij is helder: "De organisatie weet dat het niet meer het terrein blijft dat het nu is. Maar het is ook maar de vraag of je over vier jaar het evenement op dezelfde wijze wil opzetten." Zoals het er nu naar uitziet kan de editie van de Nationale Sleepbootdagen van 2019 gewoon doorgaan zoals vanouds. De huizenbouw start wel in dat jaar, maar ontwikkelaar Smit's Bouwbedrijf begint aan de noordelijke kant. Volgens de gemeente moeten de evenementen daar dat jaar absoluut geen hinder van ondervinden. Verweij: "Smit's is bekend met de evenementen en bij dit soort dingen is goed overleg het sleutelwoord."

Over de editie van 2021 willen zowel Henk Lammertink - bestuurslid van stichting Nationale Sleepbootdagen - als de wethouder nog niet al te veel zeggen. "Dat is gewoon koffiedik kijken", zegt Verweij. Lammertink weet wel dat het evenement een oplossing moet gaan bedenken voor het horecaplein. "Het goede nieuws is dat de kade blijft, dus de bootjes kunnen gewoon blijven komen. Verder moeten we het maar tegen die tijd gaan bekijken hoever de bouwactiviteiten zijn gevorderd. Dat duurt nog vier jaar, lastig om daar nu al zorgen over te gaan maken."

Beide organisaties hebben overigens nog één gedeelde zorg: de nieuwe bewoners van Sluiseiland. Zitten die wel te wachten op evenementen voor hun deur? Maar de gemeente heeft ook daar een oplossing voor. In het bestemmingsplan is opgenomen dat Sluiseiland een evenemententerrein is om toekomstige klachten meteen voor te zijn. Verweij: "Laten we ook eerlijk zijn, we hebben het over een paar dagen per jaar." Stellig: "Dit gaan we regelen met z'n allen, daar heb ik het volste vertrouwen in."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden