• Kinderen van MAXklas op De Wiekslag.
• Kinderen van MAXklas op De Wiekslag. Foto: aangeleverd

Waarschijnlijk tweede hoogbegaafdenklas voor De Wiekslag

Algemeen 901 keer gelezen

REGIO • MAXklas, het fulltime hoogbegaafdenonderwijs op jenaplanschool De Wiekslag, is een doorslaand succes. Dus is er het plan voor een tweede groep. Voor geïnteresseerde ouders is er woensdag 1 november een kijkdag.

Wekelijks bellen er ouders naar Frank Balk, clusterdirecteur van de O2A5-scholen in Vianen en Zederik. Om te informeren naar MAXklas, het hoofdbegaafdenonderwijs waarmee de scholenstichting de brede regio wil bedienen. "Ik krijg telefoontjes uit de hele regio, van Culemborg tot Ameide. Het gaat als een lopend vuurtje. We hebben er zelfs even een stop op moeten zetten." Maar niet voor lang. Balk wil volgend schooljaar - augustus 2018 - graag starten met een tweede MAXklas op De Wiekslag. Op dit moment zitten er zestien kinderen in de hoogbegaafdenklas, in verschillende leeftijdscategorieën: groep 5 tot en met 7. De tweede groep biedt de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen boven- en onderbouw.

De ouders wiens kinderen sinds een paar weken in deze klas - de hoogbegaafdengroep startte dit schooljaar - zitten, zijn nu al lyrisch. Balk vertelt: "We horen vaak: 'we hebben ons kind weer terug'. Je moet je voorstellen: hoe langer een hoogbegaafd kind geen passend onderwijs krijgt, hoe groter de kans dat het vastloopt. Zo'n leerling voelt zich niet begrepen, niet erkend." Dan ligt bijvoorbeeld opstandigheid op de loer. Of juist luiheid. "Vaak begint zo'n leerling vast te lopen in groep 4 of 5. De twee leerkrachten die wij hebben aangetrokken voor MAXklas zijn echte kanjers, maar goed ook: soms moet er hard aan getrokken worden om een leerling weer gemotiveerd te krijgen." Voor elke leerling is er een ontwikkelingsplan dat zowel met kind als met ouders wordt besproken. "Dat past ook binnen de visie op onderwijs van de scholen in ons cluster. We geven de leerlingen eigenaarschap over hun ontwikkeling. Binnen de kaders. We laten ze niet helemaal vrij, want ze krijgen wel duidelijke doelen waar ze naartoe moeten werken. Vooral voor een hoogbegaafd kind zijn die doelen belangrijk, ze willen ergens naartoe werken."

Hij neemt later een kijkje bij de MAXklas-leerlingen. En terwijl leerkracht Marjolijn Boer een opdracht aan de kinderen uitdeelt - "Jullie krijgen nog niet de hele tekst te zien, ga eerst maar eens bekijken wat ik heb uitgedeeld" - legt hij op gedempte toon uit hoe het allemaal begon. Met één kind in Lexmond. "Hoogbegaafd en helemaal vastgelopen." Balk ging zich verdiepen in het hoogbegaafdenonderwijs. En was niet onder de indruk, sowieso was er dichtbij nauwelijks iets te vinden. En van wat hij verderop in het land aantrof, werd hij niet gelukkig. Hij rolt met zijn ogen. "Ik heb volledig losgeslagen klassen gezien. Toen hebben we gezegd: we gaan het zelf doen." Het past ook bij zijn stellige ambitie: "Ik wil geen kind het cluster uit." Oftewel: geen leerling van O2A5 zou voor passend onderwijs moeten uitwijken naar een andere school of zelfs andere regio. Inmiddels zijn de leerkrachten binnen scholenstichting O2A5 ook waakzaam op hoogbegaafdheid in hun klassen. "We trainen daar echt op. Want een gedeelte van de hoogbegaafde kinderen wordt niet gezien. Vooral meisjes, die houden zich vaak wat stiller. Terwijl het dus juist goed is om er vroeg bij te zijn."

In augustus start naar verwachting een tweede MAXklas op jenaplanschool De Wiekslag. Om ouders hierover te informeren is er woensdag 1 november alvast een kijkdag op de school, van 09:00 tot 10:00 uur. Clusterdirecteur Frank Balk is dan aanwezig om vragen te beantwoorden, ouders kunnen daarnaast een gedeelte van de les in MAXklas meemaken. Hiervoor is opgeven wel noodzakelijk, zodat er voor iedereen voldoende tijd gemaakt kan worden. Dit kan via maxklas@o2a5.nl. Via dit e-mailadres is ook algemene informatie over het hoogbegaafdenonderwijs op De Wiekslag te verkrijgen. Ouders die hun kind willen aanmelden voor MAXklas moeten hun zoon of dochter wel hebben laten testen op hoogbegaafdheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden